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QUESTION  

QUESTION  

Is it legally permissible for a member of a board of education to submit a bid on items of 
school property that a local school district desires to sell?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In answering the question presented, initial consideration must first be given to the 
various statutes pertaining to the sale and disposition of school property. Real or 
personal property held by a local public school district may be disposed of only in 
accordance with state statute. Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, specifies in 
part that:  

"Sale of property by state agencies or local public bodies. -- Approval of board of 
finance -- Exception. --  

A. Any department, commission, agency or institutional board of this state, or local 
public school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or personal 
property belonging to such state department, commission, agency, institution, or local 
public school district, subject to the approval of the state board of finance; provided, 
however, the governing authority of each state agency and local public body, as defined 
by Section 4-4-2.1, New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation (being Laws 
1957, Chapter 248, Section 2), may dispose of items of personal property having a 
current resale value of fifty dollars ($ 50.00) or less belonging to such agency or body 
without necessity of prior approval of the state board of finance, wherein the governing 
authority of the state agency or local public body has affirmatively complied with the 
provisions of the preceding section of this 1961 Act. . . ."  



 

 

Section 6-1-7.1, N.M.S.A., 1953 Compilation, permits school districts, subject to certain 
restrictions, to dispose of obsolete, wornout and unuseable personal property of a 
current resale value of fifty dollars or less.  

Subject to compliance with the above cited statutory provisions, authority exists 
whereby a local school board may properly dispose of either real or personal property 
belonging to such local school district. In instances where the real or personal property 
exceeds a value of fifty dollars, the manner of disposing of such property is subject to 
approval by the State Board of Finance. If the property is of a value of less than fifty 
dollars, the district may dispose of the property in such manner as the board may deem 
appropriate.  

As pointed out in 78 C.J.S., "Schools and School Districts," Section 279, at page 1256, 
a contract by a school board officer with a school district may be void as being against 
public policy. Such authority states:  

"Under statutes in some jurisdictions a member of a school board or a school officer 
may not, on behalf of the school district or other local school organization, enter into a 
contract in which he has an individual interest. Aside from express statutory enactment, 
such a contract is against public policy. In some jurisdictions it is held that a contract 
made by an officer personally interested therein is void, as where it is in violation of 
statute; but in other jurisdictions such contracts are merely voidable, the director being 
disabled from making a binding contract with his school district, not because the thing 
contracted for is illegal or tainted with moral turpitude, but because the director's 
personal relationship to the district as its agent precludes him from acquiring any 
interest antagonistic to that of the district, and under this view such contracts are 
binding if properly ratified. . . ."  

A provision of the Criminal Code, enacted by the 1963 state legislature (§ 40A-23-6, 
N.M.S.A., 1953 Compilation), in certain instances makes criminal the act of a public 
officer, including a school board member where he purchases or attempts to purchase 
property from the school district after giving anything of value, directly or indirectly to 
encourage or induce such sale.  

From a careful review of the above authorities, it is our opinion that a member of a local 
board of education may not lawfully bid or purchase school property which is offered for 
sale by a school district, irrespective of whether such property is or is not in excess of 
fifty dollars in value. Because of the close relationship of the school board officer, a 
conflict of personal interest arises precluding such individual from dealing with such 
school district in the purchase of property sought to be sold by the district. Such 
contracts of purchase would, in our opinion, be violative of public policy.  

As recognized by the New Mexico Supreme Court, contracts against public policy are 
void and unenforceable. Tharp v. Allis-Chalmers, Mfg. Co., 81 P. 2d 703 42 N.M. 443; 
Dominguez v. Rocas, 281 Pac. 25, 34 N.M., 317; and De La O v. Pueblo of Acoma, 1 
N.M. 226.  


