
 

 

Opinion No. 64-136  

November 9, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Luis L. Fernandez, Chief, Local Government Division Department of Finance 
and Administration, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. What is the method which should be used to determine the correct fee to charge 
service stations for county occupation licenses?  

2. Should barber shops, beauty shops, bookkeeping services, as well as a drag strip 
used two Sundays a month for drag racing for which an admission fee is charged, be 
required to obtain occupation licenses?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your first question above assumes that service stations are required to obtain county 
occupation licenses. We believe that this is a correct assumption inasmuch as there has 
not been an expressed intent (nor can such be implied) to exempt them from the same, 
and because by the very nature of at least a part of such business they would fall within 
the operation of Section 60-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, quoted below. Many 
Attorney General Opinions have been issued from this Office concerning the subject 
involved herein, the latest of which are Nos. 63-22, Dated March 19, 1963; 63-10, dated 
February 28, 1963; and 59-32, dated April 1959. However, none of these has dealt with 
the precise questions posed herein.  

Section 60-1-1, supra, is pertinent to our inquiry, thus we quote as follows:  

" Dealers in merchandise, except liquor. -- A license tax or occupation tax, one-half to 
be paid into the general school fund, and one-half to the general current expense fund 



 

 

of the respective counties, shall be imposed each year upon the business or avocations 
mentioned in this chapter, carried on by any person within the state of New Mexico:  

First. Dealers in merchandise other than liquors, whose annual sales do not exceed 
three thousand dollars ($ 3,000.00) shall pay a license tax of five dollars ($ 5.00) per 
annum. Dealers in merchandise other than liquors, whose annual sales exceed three 
thousand dollars ($ 3,000.00) and do not exceed ten thousand dollars ($ 10,000.00) 
shall pay a license tax of ten dollars ($ 10.00) per annum.  

Second. Dealers in merchandise, other than liquors, whose annual sale exceeds ten 
thousand dollars ($ 10,000.00) and do not exceed twenty thousand dollars ($ 
20,000.00), shall pay a license tax of twenty dollars ($ 20.00) per annum.  

Third. Dealers in merchandise, other than liquors, whose annual sale exceeds twenty 
thousand dollars ($ 20,000.00), and do not exceed fifty thousand dollars ($ 50,000.00), 
fifty dollars ($ 50.00).  

Fourth. Dealers in merchandise, other than liquors, whose annual sale exceeds fifty 
thousand dollars ($ 50,000.00), but do not exceed seventy-five thousand dollars ($ 
75,000.00), seventy-five dollars ($ 75.00).  

Fifth. Dealers in merchandise, other than liquors, whose annual sale exceeds 
seventy-five thousand dollars ($ 75,000.00), and do not exceed one hundred thousand 
dollars $ 100,000.00), one hundred dollars ($ 100.00).  

Sixth. Dealers in merchandise, other than liquors, whose annual sale exceeds one 
hundred thousand dollars ($ 100,000.00), one hundred and fifty dollars ($ 150.00)." 
(Emphasis supplied)  

The "business or avocations" referred to above are: Real estate agents and collectors 
(§ 60-1-2); Hotels -- Inns -- Restaurants -- Livery or feed stables -- Stage lines (§ 60-1-
3); and Amusement places (§ 60-1-4). The case of Safeway Stores v. Vigil, 40 N.M. 
190, 57 P.2d 287, annotated under the above section is, we feel, inapplicable in the 
present situation. It may be noted that service stations are not specifically named in the 
entire Chapter 60, N.M.S.A., 1953 Compilation. Therefore, any imposition of the county 
occupation tax could only be effected through application of Section 60-1-1, supra, 
which covers the broad classification of "Dealers in Merchandise." That service stations 
fall within such classification is not reasonably open to doubt, under the definition 
previously adopted by this Office in Attorney General Opinion No. 59-32 as follows:  

"A dealer in merchandise is one who deals, distributes, delivers, a trader, trafficker, or 
middleman or person making a business of buying and selling goods which merchants 
normally sell at wholesale or retail."  

However, at least a part of the business generally conducted thereby is strictly of a 
service type, e.g., repairing punctured tires, greasing and washing automobiles, etc. 



 

 

Therefore, necessarily, the extent to which a particular service station engages in or 
provides these services will be determinative of the amount of license tax which it will be 
required to pay, since it is our opinion that the income from services should not be 
included as a part of annual sale in determining the category for imposition of the tax 
pursuant to Section 60-1-1, supra. It is, we believe, a reasonable assumption that since 
such Section applies only to "Dealers in Merchandise" the words "annual sale" can refer 
only to sale of merchandise, which has been defined as: ". . . any movable object of 
trade or traffic; that which is passed from hand to hand by purchase or sale -- 
specifically the object of commerce; a commercial commodity or commercial 
commodities in general; the staple of a mercantile business; commodities, goods or 
wares bought and sold for gain." Peoples Gas Light and Coke Co. v. Ames, 359 Ill. 
152, 194 N.E. 260 (1935), cited in Attorney General Opinion No. 63-10, dated February 
28, 1963.  

Having disposed of the above, we can direct our attention to the method which must be 
used to determine the correct classification of service stations. By the word "method" is 
meant of course the manner of computation to arrive at the annual sale since this is the 
basis set forth in Section 60-1-1, supra. It is our understanding that the real problem 
concerning service stations is the question of whether or not to include as a part of 
sales the amount of tax included in each gallon of gasoline sold and which is ultimately 
passed on to the consumer. Nothing appears in the context of Section 60-1-1, supra, 
which would indicate that the word "sales" was to be attributed any other meaning than 
its ordinary and proper one. We think then that any of a number of commonly accepted 
accounting expressions might have been used in the place of "annual sales" and would 
have, if so employed, rendered the same effect. Some examples are: Gross annual 
proceeds, gross receipts, gross income from sales. It must be kept in mind too that no 
great significance can be attached to the employment of "annual sales" as a basis for 
determination of the classification, so long as there is equal application thereof. While 
an argument can be advanced that the legislature could have meant "net annual sales," 
we could not accept such argument since that would mean placing an improper 
qualification upon the express terms of Section 60-1-1, supra.  

Based upon the above, it is our opinion that "annual sales" for purposes of Section 60-
1-1, supra, is to be determined simply by taking the total annual proceeds paid to and 
received by the licensee upon the sale of merchandise, without any deduction for 
taxes included in the sale price. On the other hand proceeds derived from the furnishing 
of services are not to be so included.  

In your question No. 2 you have set forth various types of business and ask whether 
they should be required to obtain county occupation licenses. We have said that one 
who merely performs a service is not a dealer in merchandise and is thus not subject to 
the county occupation license charge under Section 60-1-1, unless it is specifically 
named in Chapter 60, N.M.S.A., 1953 Compilation. It is our opinion that neither barber 
shops, beauty shops nor a business offering bookkeeping services are "dealers in 
merchandise," thus these should not be required to obtain county occupation licenses. 



 

 

If, however, any of these businesses deal in merchandise, as that term has been 
defined heretofore, then unquestionably it would be subject to such license tax.  

The imposition of a license tax upon the owners of a drag strip used two Sundays a 
month for drag racing would depend upon the nature of the enterprise. Section 60-1-4, 
N.M.S.A., 1953 Compilation reads as follows:  

"Amusement places. -- All persons who are the owners or have under their control or 
management any building or premises used as a place of public amusement or 
entertainment and who shall rent or hire the same for theaters, public balls and public 
entertainments for hire, where such hall or building has a seating capacity of three 
hundred (300) persons, shall pay a license tax of ten dollars ($ 10.00) per annum, and 
where such hall or building has a seating capacity of more than three hundred (300) 
persons, shall pay a license tax of twenty-five dollars $ 25.00) per annum: Provided, this 
shall not apply to any building used in whole or in part as an educational institution."  

Section 60-4-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, also allows the county to assess a 
license tax upon amusement enterprises of every kind and character to which an 
admission fee is charged and which is given or exhibited within any county within the 
State of New Mexico and outside the limits of any incorporated city, town or 
village. See also Section 60-4-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, which provides for a 
State privilege tax, upon "all persons engaging in or conducting the business of itinerant 
amusement enterprises in this state. . ."  

A drag strip may then be subject to the tax under one of the foregoing three Sections 
depending upon what its make-up, location and operation are. It certainly could not be 
considered a "dealer in merchandise" under Section 60-1-1, supra.  


