
 

 

Opinion No. 64-131  

October 22, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Alberta Miller, Secretary of State, State Capitol Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a county clerk affix to the voting machine a rubber stamp bearing a write-in 
candidate's name if the candidate supplies the stamps?  

2. May a write-in candidate have rubber stamps bearing his name made available at 
each polling place at his expense?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Only if such rubber stamps are made available at least 50 feet from the polling place.  

OPINION  

ANALYSIS  

In this State party candidates are selected by the voters of their particular party in a 
closed primary election. After they have been so selected their names are printed on the 
ballot and ballot labels for the general election. Sections 3-3-7 and 3-4-7, N.M.S.A., 
1953 Compilation. However, in order that the voter may fully and freely exercise his 
right of franchise, our statutes provide that a voter may write in the name of any person 
for any office. Sections 3-3-6 and 3-4-7, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

This office has previously held that printed stickers and rubber stamps may be used to 
write in a person's name. The question now arises where such stickers or rubber 
stamps are to be made available.  

Section 3-4-11, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that voting machines are to be 
delivered to each polling place where they are required by law to be used along with all 
registration lists and necessary election supplies. Section 3-3-25, N.M.S.A., 1953 
Compilation specifically enumerates the supplies to be delivered to each precinct or 
voting division where paper ballots are used and also provides that "Comparable 
supplies for use with voting machines, as prescribed by law, shall likewise be delivered 



 

 

by the county clerk to the judges of election in every precinct or voting division where 
voting machines are to be used." Rubber stamps bearing a write-in candidate's name 
are not necessary election supplies. Pens and indelible pencils are supplied and may be 
used by any person wishing to write in a person's name.  

Public officials have only such powers as have been granted to them by law and we find 
nothing which would authorize a county clerk to affix rubber stamps to a voting machine. 
On the contrary, the statute enumerates the supplies which are to be delivered to the 
election officials.  

Your second question is closely related to the first question and asks whether such 
rubber stamps may be made available at each polling place.  

In our opinion Section 3-3-20 (20), N.M.S.A., 1953 Compilation requires that the rubber 
stamps be made available at least 50 feet from the polling place. This section provides 
that "no electioneering shall be done by any person at the polling place or within 50 feet 
thereof." A rubber stamp bearing a person's name or a sticker with a person's name 
printed on it is just as much campaign material as is a candidate's card or poster, and 
the latter cannot be posted or made available within 50 feet of the polling place. These 
rubber stamps are in the same category as a marked sample ballot. A voter is allowed 
to carry a marked sample ballot to the voting booth whether filled out by him or 
someone else. Section 3-3-20 (19), N.M.S.A., 1953 Compilation. But if it was marked by 
someone other than the voter, it must be given to the voter at least 50 feet from the 
polling place. The same is true with rubber stamps.  

We would point out that this requirement imposes no hardship on a write-in candidate. 
People wishing to vote for him need only write his name in the space provided. Or they 
can pick up the rubber stamp 50 feet from the polling place.  


