
 

 

Opinion No. 64-138  

November 10, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Charles G. Witt, State Agency for Surplus Property Department of Finance and 
Administration, State Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the State Agency for Surplus property have the authority to acquire, 
warehouse, and distribute surplus property?  

2. Does such agency have the authority to execute certifications and agreements?  

3. Does the agency have the power to assess and collect handling charges?  

4. May the agency enter into cooperative agreements with the United States 
Government?  

5. Does the agency possess administrative authority to promulgate directives for 
handling funds?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. Yes.  

4. Yes.  

5. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Initially, a brief historical review of the creation and operation of the Office of Surplus 
property is vital to a complete answer to your questions. As pointed out in our prior 
Attorney General Opinion No. 6556, dated December 4, 1956:  



 

 

"The Office of Surplus Property Agent was established by Chapter 45, Laws 1947, 
which Act provided that the office should expire at the end of the 36th fiscal year, which 
would have been July 30, 1949. In 1949 however, the State Legislature provided for the 
continuance of this agency under the Educational Budget Auditor by virtue of Chapter 
179, Laws 1949. Again in 1951, the legislature continued the appropriation for the 
agency and in so doing approved its transfer from the office of the Educational Budget 
Auditor to the State Department of Education, Chapter 227, Laws 1951. Subsequent 
sessions of the legislature have continued to appropriate funds for this agency, not by 
specific line item, but pursuant to budget request submitted by the State Department of 
Education."  

Our research and investigation has revealed that the office of surplus property remained 
under the control of the State Board of Education until the date of June 25, 1963, when 
the Agency was transferred from the administrative jurisdiction of the State Board of 
Education to the administrative jurisdiction of the Department of Finance and 
Administration by virtue of Governor's Executive Order No. 4, signed by Governor Jack 
M. Campbell.  

By reason of such Executive Order the State Surplus Property Agency is at present an 
adjunct and administrative part of the State Department of Finance and Administration. 
Such Department by broad general statutory provision, has the authority to enter into 
contractual agreements with the federal government, subject to approval of such 
agreements by the State Board of Finance, for acquisition, administration and 
disposition of surplus property. This authority is expressly set forth in the Joint Powers 
Agreements Act (Laws 1961, Chapter 135) being Section 4-22-1 through 4-22-7, 
N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Federal Law, 40 U.S.C., Section 484, provides in applicable part that the Administrator 
of General Services (provided for in Chapter 11B of Title 5) may:  

"(j) (1) under such regulations as he may prescribe the administrator is authorized in his 
discretion to donate without cost (except for costs of care and handling) for use in any 
State for purposes of education, public health, or civil defense, or for research for any 
such purpose, any equipment, materials, books, or other supplies (including those 
capitalized in a working capital or similar funds) under the control of any executive 
agency which shall have been determined under paragraph (2), (3), or (4) of this 
subsection to be usable and necessary for any such purpose. * * * No such property 
shall be transferred for use, within any State except to the state agency 
designated under state law for the purpose of distributing, in conformity with the 
provisions of this subsection, all property allocated under this subsection for use 
within such state.  

(2) In the case of surplus property under the control of the Department of Defense, the 
Secretary of Defense shall determine whether such property is usable and necessary 
for educational activities which are of special interest to the armed services, such as 
maritime academies or military, naval, Air Force, or Coast Guard preparatory schools. If 



 

 

such Secretary shall determine that such property is usable and necessary for such 
purposes, he shall allocate it for transfer by the Administrator to the appropriate State 
Agency for distribution to such educational activities. If he shall determine that such 
property is not usable and necessary for such purposes, it may be disposed of in 
accordance with paragraph (3) or paragraph (4) of this subsection.  

(3) Determination whether such surplus property (except surplus property allocated in 
conformity with paragraph (2) of this subsection) is usable and necessary for purposes 
of education or public health, or for research for any such purpose, in any state shall be 
made by the secretary of Health, Education, and Welfare, who shall allocate such 
property on the basis of needs and utilization for the transfer by the Administrator to 
such State Agency for distribution * * *  

(4) Determination whether such surplus property (except surplus property allocated in 
conformity with paragraph (2) of this subsection is usable and necessary for civil 
defense purposes, including research, in any State shall be made by the Federal Civil 
Defense Administrator, who shall allocate such property on the basis of need and 
utilization for transfer by the Administrator of General Services to such State Agency for 
distribution to civil defense organizations of such state, or political subdivisions and 
instrumentalities thereof, which are established pursuant to State law. * * *  

(5) The Secretary of Health, Education, and Welfare and the Federal Civil Defense 
Administrator may impose reasonable terms, conditions upon the use of any single item 
of personal property donated under paragraph (3) or paragraph (4), respectively, of this 
subsection which has an acquisition cost of $ 2,500 or more.  

* * * *  

(k) (1) Under such regulations as he may prescribe, the administrator is authorized, in 
his discretion, to assign to the Secretary of Health, Education and Welfare for disposal 
such surplus real property, including buildings, fixtures, and equipment situated thereon, 
as is recommended by the Secretary of Health, Education, and Welfare as being 
needed for school, classrooms or other educational use, or for use in the protection of 
public health, including research.  

* * * *  

(n) For the purpose of carrying into effect the provisions of subsection (j) and (k) of this 
section the Secretary of Health, Education, and Welfare, the Federal Civil Defense 
Administrator, and the head of any Federal Agency designated by either such officer, 
are authorized to enter into cooperative agreements with State surplus property 
distribution agencies designated in conformity with paragraph (1) of subsection (j) of this 
section. Such cooperative agreements may provide for utilization by such Federal 
agency, without payment or reimbursement, of the property, facilities, personnel, and 
services of the state agency in carrying out any such program, and for making available 
to such state agency, without payment or reimbursement, property, facilities, personnel 



 

 

or services of such federal agency in connection with such utilization. In addition, under 
such cooperative agreements, and subject to such other conditions as may be imposed 
. . . surplus property vehicle the Administrator may approve for donation for use in any 
state . . . pursuant to subsection (j) (3) or (j) (4) of this Section, may with the approval of 
the Administrator be made available to the State Agency after a determination . . . that 
such property is necessary to, or would facilitate, the effective operation of the state 
agency in performing its functions in connection with such program. Upon a 
determination by the secretary or the director . . . title thereto may with the approval of 
the administrator be vested in the State Agency. (Emphasis supplied)  

* * * *  

The Joint Powers Agreement Act clearly authorizes agreements with the Federal 
Government of the type contemplated under the federal act, supra. Section 4-22-3, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, of the Joint Powers Agreement Act, states that "If 
authorized by their legislative or other governing bodies, two or more public agencies by 
agreement may jointly exercise any power common to the contracting parties" with the 
approval of the state board of finance.  

On the basis of the above cited authorities it is our opinion that each of the questions 
posited above may be answered in the affirmative when conducted under the powers 
invested by the Joint Powers Agreements Act. See also Attorney General's Opinion No. 
6556, December 4, 1956 and Attorney General's Opinion No. 57-151, dated July 2, 
1957.  


