
 

 

Opinion No. 64-22  

March 5, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Harold S. Bibo, State Personnel Director, State Personnel Office, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the State Personnel Board possess the authority to require a physical examination 
of new employees (applicants for employment) under Paragraph 1 of Section 5-4-36, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The part of Section 5-4-36, supra, to which you refer, reads as follows:  

"5-4-36. Rules -- Adoption -- Coverage. -- Rules promulgated by the board shall be 
effective when filed as required by law. The rules shall provide, among other things, for:  

. . .  

I. The rejection of applicants who fail to meet reasonable requirements as to age, 
physical condition, training, experience or moral conduct." (Emphasis added).  

The authority for the promulgation of rules and regulations is granted to the Personnel 
Board by Section 5-4-34, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) as follows:  

"5-4-34. Board duties. -- The board shall: A. Promulgate regulations to effectuate the 
Personnel Act (5-4-28 to 5-4-46), . . ." (Emphasis added).  

The word "shall", which we have underlined in the above statute, appears to place a 
mandatory duty upon the Board to promulgate rules and regulations to effectuate the 
Act, and in particular (for our purposes) one which would provide for the rejection of 
applicants who fail to meet the requirements established by the Board so long as these 



 

 

requirements are reasonable. It has been said that: "Whether words of a statute are 
mandatory or discretionary is a matter of legislative intent to be determined by 
consideration of the purpose sought to be accomplished." Ross v. State Racing 
Commission, 64 N.M. 478, 330 P. 2d. 701. The purpose of the Personnel Act is set 
forth in Section 5-4-29, N.M.S.A., 1953 Compilation as follows:  

"5-4-29. Purpose of act -- Enactment under constitution. -- The purpose of the 
Personnel Act (5-4-28 to 5-4-46) is to establish for New Mexico a system of personnel 
administration based solely on qualification and ability, which will provide greater 
economy and efficiency in the management of state affairs. The Personnel Act is 
enacted under and pursuant to the provisions of article 7, section 2 of the Constitution of 
New Mexico, as amended." (Emphasis added).  

Our determination that the word "shall" used in the Act appears to be mandatory, seems 
consistent with the purpose stated in Section 5-4-29, supra, "to provide greater 
economy and efficiency in the management of state affairs", especially in view of the 
language contained in Article 7, Section 2 of the New Mexico Constitution, to the effect 
that: "B. The legislature may provide by law for such qualifications and standards as 
may be necessary for holding an appointive position by any public officer or employee."  

The requirement then to adopt a rule for the rejection of applicants who fail to meet 
reasonable requirements as to physical condition, would appear to necessitate a 
physical examination or test to determine which of the applicants met these "reasonable 
requirements." Probably with this in mind the legislature has provided a definition of a 
"test" in Section 5-4-30, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) as follows:  

"5-4-30. Definitions. -- As used in the Personnel Act (5-4-28 to 5-4-47):  

. . .  

H. 'Test' means a test of the qualifications, fitness and ability, and includes tests that are 
written, oral, physical or in the form of a demonstration of skill or any combination 
thereof;  

. . ." (Emphasis added).  

Further, in Section 5-4-35, N.M.S.A., 1953 Compilation the duty is placed upon the 
Personnel Director to "Supervise all tests and prepare lists of persons passing them to 
submit to prospective employers."  

Based upon the foregoing analysis we are of the opinion that the State Personnel Board 
does have the authority to require a physical examination of all applicants for 
employment in order to comply with the mandate of the legislature and effectuate the 
Personnel Act (5-4-28 to 5-4-46). New employees, if still classified as Probationers, 
may we believe be treated as applicants for employment at least for purposes of the 
physical examination.  



 

 

Please note the phrase "when filed as required by law" in the first paragraph of Section 
5-4-36, supra. In this connection, we refer you to Section 4-10-13 and 4-10-14, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), regarding the duty to file publications, rules and 
regulations with the librarian of the Supreme Court Law Library.  


