
 

 

Opinion No. 64-30  

March 10, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General James E. Snead, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. R. F. Apodaca, State Fire Marshal, State Corporation Commission Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does a city or county government have the legal power to enter into a lease 
agreement for property, with or without improvements, which will be used as a fire 
station?  

2. If the answer to question Number 1 is yes, may State Fire Protection Funds be used 
by the city or county involved to make payments on the leased property?  

3. If the answer to question Number 1 is yes, may State Fire Protection Funds be used 
by city or county governments to maintain, improve, or remodel a fire station located on 
leased land?  

4. If the answer to question Number 1 is yes, may a city or county government use 
State Fire Protection Funds to build a fire station on leased land?  

5. May State Fire Protection Funds be used to pay the salary of any full or part-time fire 
department employee such as a driver, fireman, chief, radio operator or maintenance 
personnel?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, generally.  

2. No.  

3. Yes.  

4. No.  

5. See Analysis.  

OPINION  



 

 

ANALYSIS  

Any answer to your first question regarding whether a city or county government has the 
legal power to lease land with or without improvements requires a certain amount of 
generalization since local governments vary in their specific powers. In general it may 
be said that an incorporated city, town, village or county is a municipal corporation, and 
has all of the powers of a body corporate. These powers include those of buying, 
selling, holding and leasing real estate. See Opinion No. 6164, 1954. An unincorporated 
municipality may be obliged to take specific action to acquire the right to enter into 
contracts for leasing land, but since we have been cited no specific examples to the 
contrary, we take the position, for the purposes of this opinion, that the cities and 
counties mentioned in question No. 1 have the power to contract for the lease of land.  

Your second question requires a review of the Fire Protection Fund Act, being Sections 
58-5-2.3 through 58-5-2.18, N.M.S.A., 1953 Compilation, to determine what limitations 
the legislature placed on the expenditure of funds distributed to the various recipients of 
the fund.  

Section 58-5-2.10, supra, provides in pertinent part as follows:  

"58-5-2.10. Expenditures from moneys distributed from fire protection fund. -- Any 
amount so distributed from the fire protection fund to any incorporated city, town or 
village, or to any independent fire district, shall be expended only for the maintenance 
of its fire department, the purchase, construction, maintenance, repair and 
operation of its fire stations, including substations, fire apparatus and equipment, 
the payment of insurance premiums upon such fire stations, substations, fire apparatus 
and equipment, and insurance premiums for injuries or death of firemen as otherwise 
provided by law. . . ." (Emphasis Supplied).  

Section 58-5-2.12 provides as follows:  

"58-5-2.12. Land or Buildings. -- No amount so distributed from the fire protection fund 
to any incorporated city, town or village or to any independent fire district, shall be 
expended or obligated for the purchase of land or the construction of buildings for fire 
stations or substations unless all obligations previously incurred for such purposes and 
to be paid from moneys distributed from the fire protection fund by such city, town, 
village or districts all have been fully paid and satisfied; and no such amount shall be 
expended or obligated for the construction of buildings for fire stations or substations 
unless the city, town, village or independent fire district proposing to expend or obligate 
for that purpose moneys distributed from the fire protection fund holds fee simple title, 
not encumbered by any lien, to the land on which it proposes to construct any such 
building." (Emphasis Supplied).  

Section 58-5-2.15, supra, provides in pertinent part as follows:  



 

 

"58-5-2.15. Wrongful expenditure. -- Any person who shall expend, or direct or permit 
the expenditure of, any moneys distributed from the fire protection fund, for purposes 
not expressly authorized by the Fire Protection Fund Act, or by rules and regulations 
duly promulgated by the superintendent of insurance pursuant to said act, shall be 
personally liable to the state of New Mexico for the full amount of such moneys so 
wrongfully expended, together with interest thereon and costs. . ." (Emphasis Supplied)  

From the above quoted statutory language it becomes clear that the legislature intended 
to specifically delineate the areas within which the distributed moneys of the fire 
protection fund could be used. Section 58-5-2.15, supra, specifically states that use of 
fire protection fund moneys "for purposes not expressly authorized by the Fire 
Protection Fund Act" is a wrongful expenditure. With this section before us, we must 
look to Section 58-5-2.10 quoted above to determine just what expenditures are 
"expressly authorized." This section expressly allows expenditure of moneys from the 
fire protection fund for "maintenance of fire departments," for the "purchase, 
construction, maintenance, repair and operation of fire stations," and equipment, and for 
the payment of certain insurance premiums. Nowhere in the section is there any 
mention of expenditure for payment of rent on leased land or buildings. As a matter of 
fact, it would appear to have been the intent of the legislature to limit recipients of fire 
protection fund moneys, with regard to buildings, to the purchase and construction of 
buildings on land wherein the recipient is vested with fee simple title, unincumbered, 
see Section 58-5-2.18 above. In view of the strict language used by the legislature it is 
our opinion that recipients of fire protection fund money cannot legally expend such 
money for rental payments on leased property.  

Although we are of the opinion that fire protection fund moneys cannot be expended for 
rental payments on leased property, we find that Section 58-5-2.10, supra, quoted 
above does specifically authorize the use of such moneys for the maintenance of leased 
property. This section specifically states that the recipients can expend the moneys "for 
the maintenance of its fire department," and for "the maintenance, repair and operation 
of its fire stations, including substations, fire apparatus and equipment. . ." Although, as 
we have stated above, the legislature did not see fit to authorize expenditure of funds 
for rental payments, it put no limitations on the expenditure of funds for maintenance of 
fire departments. It is our opinion that maintenance of leased property from the fire 
protection fund is authorized. The word "remodel" used in question Number 3 presents 
a problem of interpretation since the statute has no specific reference to such use of 
funds. A better choice of terms would be "repair" as opposed to "reconstruct." Thus it 
would seem to be entirely permissible to "repair" leased property, whereas to 
"reconstruct" would do violence to the authority given by the statute. Whether the use of 
the funds amounts to "repair" of the property or "reconstruction" thereof is a question of 
fact to be determined in each case, and the line is hard to draw in the abstract. It is our 
opinion that remodeling of leased property is permissible where it amounts merely to 
repair, but when it becomes so extensive as to be a "reconstruction" of the building it is 
without the authority of the statute.  



 

 

The answer to question No. 4 regarding the authority of a recipient of fire protection 
funds to build on leased land is clearly No. Reference is merely made to Section 58-5-
2.12 quoted above. A recipient of fire protection fund moneys must have fee simple title, 
unincumbered, before the moneys can be used to construct buildings.  

You ask in question No. 5 whether fire protection funds may be used to pay the salary 
of any full or part-time fire department employee. The answer to this question depends 
on the purpose for which the person is employed. Section 58-5-2.10, supra, quoted 
above, allows expenditure of the funds for maintenance, repair and operation of fire 
departments and equipment. Thus it would seem obvious that where a person is 
employed to maintain, repair or operate a fire department or its equipment, his payment 
from the moneys distributed from the fire protection fund is within the purview of the 
statute. It goes without saying that the payments should directly relate to services 
performed whether the services are rendered by a member of the fire department or 
someone else. This opinion is not inconsistent with Opinion Number 4631 issued 
January 8, 1945. Any payments must be for maintenance, repair or operation, and 
cannot be for salaries for "firemen" as such. See also Opinion No. 6164-1955.  


