
 

 

Opinion No. 64-31  

March 10, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Col. Harold S. Bibo, State Personnel Director, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

What are the conditions, if any, under which it is mandatory that a returnee from the 
armed services, who left state employment for such service, be reinstated to his former 
position?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The question presented above is in part dealt with by the provisions of Section 74-5-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, which sets out in applicable provision as follows:  

"Any person who, since July 1, 1940, has left or leaves a position, in the employ of any 
employer, to enter the armed forces of the United States, and who serves one (1) year 
or more and is honorably discharged, or is entitled to a certificate to the effect that he 
has satisfactorily completed his period of training and service of one (1) year (if enlisted 
man) or who terminates his or her service without dishonor (if an officer), and is still 
qualified to perform the duties of such position, and makes application for reemployment 
within ninety (90) days after he is relieved from such training and service or from 
hospitalization continuing after discharge for a period of not more than one (1) year:  

(a) If such position was in the employ of a private employer, such employer shall restore 
such person to such position or to a position of like seniority, status, and pay unless the 
employer's circumstances have so changed as to make it impossible or unreasonable to 
do so;  

(b) If such position was in the employ of the state of New Mexico, any political 
subdivision thereof, state institution, county or municipality, such person shall be 
restored to such position or to a position of like seniority, status, and pay."  



 

 

Section 74-5-3 N.M.S.A., 1953 Compilation, sets out that in case any person acting 
either in a "public or private capacity fails or refuses to comply with the provisions hereof 
the district court of the district in which such person maintains a place of business (if 
such person is a private employer), or in which such person is a public official, shall 
have power, upon the filing of a motion, petition, or other appropriate pleading by the 
person entitled to the benefits of such provisions, to specifically require such employer 
or public officials to comply with such provisions, and, as an incident thereto, to 
compensate such person for any loss of wages or benefits suffered by reasons of such 
employer's or officials' unlawful action."  

The above statutory provisions regarding the re-employment of veterans were enacted 
by the New Mexico State Legislature by Laws 1941, Chapter 10, and have never been 
subsequently expressly amended. A question however does arise as to whether the 
state legislature by the enactment of the Personnel Act (Laws 1961, Chapter 240) 
impliedly abrogated in part the provisions of the veteran's rehiring law.  

Section 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, contained in the state personnel act 
declares which positions of state employment are subject to the provisions of the state 
personnel act. Section 5-4-36 N.M.S.A., 1953 Compilation, provides for competitive 
entrance and promotion tests to determine the qualifications, fitness and ability of 
individuals for covered state postions.  

Section 5-4-29 N.M.S.A., 1953 Compilation, declares that:  

"The purpose of the Personnel Act is to establish for New Mexico a system of personnel 
administration based solely on qualification and ability, which will provide greater 
economy and efficiency in the management of state affairs. The Personnel Act is 
enacted under and pursuant to the provisions of article 7, section 2 of the Constitution of 
New Mexico, as amended." (Emphasis supplied).  

Subsequent to the enactment of the veteran's rehiring act (1941), the people approved 
an amendment to Article 7, Section 2, of the New Mexico State Constitution. This 
constitutional provision as amended provides in applicable part:  

"* * * *  

B. The legislature may provide by law for such qualifications and standards as may be 
necessary for holding an appointive position by any public officer or employee.  

* * * *"  

By rule of statutory construction an earlier statute is repealed by a later legislative 
enactment to the extent of any incompatible conflict between the two enactments. 
Stokes v. New Mexico State Bd. of Ed., 55 N.M. 213, 230 P. 2d 243; State v. Valdez, 
59 N.M. 112, 279 P. 2d 868. If the Legislature has clearly expressed legislative intent 



 

 

the courts are bound by such statement. Rapp v. Venable, 15 N.M. 509, 110 P. 834; 
Montoya v. McManus, 68 N.M. 381, 362 P. 2d 771:  

From a careful examination of the provisions of the veteran's rehiring law (Laws 1941, 
Chapter 10) and the personnel act (Laws 1961, Chapter 240, as amended) it is 
apparent that a conflict exists between the provisions of the earlier law requiring 
reemployment of certain veterans who have left state employment for military service, 
and the provisions of the personnel act which require that hiring for covered state 
positions be based " solely on qualification and ability, which will provide greater 
economy and efficiency in the management of state affairs." The personnel act by 
reason of express constitutional amendment is a later act which controls to the extent of 
any conflict over the provisions of an earlier act and to the extent that the two laws may 
not be harmonized. The state constitution by recent amendment, (Article 7, Section 2) 
authorizes the legislature to impose by law qualifications and standards for holding an 
appointive state position.  

In light of the above, it is our opinion that a veteran seeking reemployment by the state 
for a position which is covered under the state personnel act must be tested, qualify 
and meet such standards as are prescribed under the personnel act for the 
position in question. Once a veteran has met the requirements of the personnel act for 
holding a covered position or a similar covered state position he must be placed on a 
personnel board employment list for such positions (if he meets the requirements also 
of the veteran's rehiring law) and such individual must then be employed in the first 
available opening for such covered position. If no opening currently exists, no qualified 
person then employed is subject to dismissal to create an opening.  

We stated in our prior Attorney General's Opinion No. 59-18, an employee who leaves a 
position to enter the armed forces may remain in the service indefinitely and retain his 
re-employment rights and no distinction is made between volunteers and draftees under 
the act.  

As to those positions which are not subject to the personnel act, the provisions of the 
veteran's rehiring law are applicable.  


