
 

 

Opinion No. 64-59  

May 5, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Kenneth S. Barnhill, Chief Probation Officer, Third Judicial District, County 
Court House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. When district judges and their court personnel are reimbursed for actual and 
necessary travel and subsistence expenses, is it necessary that approval be obtained 
from the Department of Finance and Administration?  

2. When public officers and employees have been authorized to use actual and 
necessary expenses in lieu of standard per diem rates, are these officials limited to a 
maximum of ten dollars per day?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, but such approval is a ministerial function.  

2. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In 1953 the office of the Attorney General was asked by the then State Comptroller 
whether district judges in making allowances to employees for travel, lodging and 
subsistence from the district court fund would be governed by the amount prescribed by 
the State Board of Finance, or whether they would be governed by other statutes, 
among them Section 16-3-33, N.M.S.A., 1953 Compilation. Opinion No. 5830 (1953).  

This section provides as follows:  

"The district judges shall be reimbursed their actual and necessary traveling expenses, 
hotel bills and other necessary incidental expenses, incurred while absent from their 
district headquarters upon official business, such expenses to be paid from the court 
fund of the county for which such business is transacted, upon itemized expense 
accounts filed with the clerk of the court for such county."  



 

 

There is a similar provision governing court personnel. Section 16-3-47, N.M.S.A., 1953 
Compilation.  

In two recent opinions this office concluded that the above-quoted statute was not 
repealed by either Chapter 115, Laws 1963, or Chapter 287, Laws 1963. Opinion Nos. 
63-96 and 63-111. However, the former Chapter, compiled as Section 11-1-9, does 
impose an additional requirement on public officers and employees who are allowed 
actual expenses for transportation, lodging and subsistence. Paragraph C of this 
Section provides that such actual expenses may be allowed "upon approval of the 
department of finance and administration." In the case of public officers and employees 
who are statutorily authorized to be reimbursed for their actual and necessary 
expenses, the approval by the department of finance and administration is simply a 
ministerial function which involves only an examination of the sworn voucher with any 
necessary receipts attached. Section 11-1-9 (D), supra.  

Your second question asks whether public officers and employees who by statute are 
authorized to use actual expenses in lieu of the standard per diem rate are limited to a 
maximum reimbursement of ten dollars per day when actual and necessary expenses 
are used. The answer is clearly no. Actual and necessary expenses mean just that and 
they might well exceed ten dollars per day. Had the legislature intended to impose an 
across-the-board maximum of ten dollars per day it would not have granted certain 
public officers and employees the authority to use actual and necessary expenses in 
lieu of standard per diem rates.  


