
 

 

Opinion No. 64-69  

May 27, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General James E. Snead, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Executive Secretary, Public Employees' Retirement Association, 
403 Don Gaspar, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

STATEMENT OF FACTS  

The Office of United States Property and Disbursing Officer, now called United States 
Property and Fiscal Officer, is charged, in general, with handling the interests of the 
Federal Government with regard to property and disbursements of the Federal 
Government to the respective State National Guards. The appointment of a person to fill 
the office is the responsibility of the Governor of the State of New Mexico with the 
approval of the Secretary of Defense. The relevant State Statute is 9-2-6, N.M.S.A., 
1953 Compilation. The relevant Federal Statute is Chapter 134, § 67, June 3, 1916, 39 
Stat. 200. Both of the above statutes were set out in full and discussed in detail in 
Opinion No. 63-130 dealing with the same subject matter as the present opinion. Suffice 
it to say that under these statutes such officer is appointed by the Governor with the 
approval of the Secretary of Defense.  

Colonel William A. Poe served as Adjutant General's Department Supply and Fiscal 
Officer during the martial law period from August 28, 1933 until December 23, 1933 at 
Gallup, New Mexico. From January 1, 1934 to July 31, 1934 he was employed at the 
New Mexico Western College, Silver City. From August 1, 1934 to December 23, 1941 
he served as the United States Property and Disbursing Officer in the New Mexico 
Adjutant General's Office. From December 24, 1941 to February 19, 1946 he was on 
active duty in the United States Armed Service. From February 11, 1946 to November 
30, 1957 he was again United States Property and Disbursing Officer with the New 
Mexico Adjutant General. From August 11, 1963 to September 7, 1963 he served the 
Adjutant General's Department as historian. The above listed service amounts to 24 
years and 5 months. Colonel Poe was paid both by the Federal and State Governments 
as United States Property and Disbursing Officer for his service in such office until 
September 15, 1940. After that time, any pay he received as United States Property and 
Disbursement Officer was from the Federal Government although he was at all times 
under the control of the Governor. This office is informed that United States Property 
and Disbursement Officers are not paid from funds specifically earmarked for the 
respective state National Guards, but are paid from the same funds from which other 
Officers in the Armed Forces are paid.  



 

 

By letter of September 12, 1957 Colonel Poe stated to the Public Employees' 
Retirement Board his desire to retire under the Public Employees' Retirement Act of 
New Mexico. This Office ruled in Opinion No. 57-294 that where Colonel Poe's salary 
had been paid by the Federal Government he was not eligible for membership in the 
Public Employees' Retirement Association of New Mexico. However, in 1959 the New 
Mexico Legislature amended such act to admit those persons paid from funds 
"allocated" to the National Guard of this State. See 5-5-1 (G), N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.). By Opinion No. 63-130 this office held that Colonel Poe was eligible 
for credit for the service as United States Property and Disbursing Officer through 1940 
during which time he was paid from funds both of the State and Federal Governments, 
but ruling was specifically withheld on his service after that time where the Federal 
Government exclusively paid his salary. By Opinion No. 64-8 this office held that the 
Public Employees' Retirement Board was required to charge the same rate of interest to 
Colonel Poe in order for him to obtain back service credits as it did anyone else, and 
that such interest must be charged until the time the payment for such credits was 
made. However, no interest is required for payments representing employer 
contributions for back credit.  

QUESTIONS  

1. Under the above statement of facts, is Colonel Poe eligible for service credits for his 
service as United States Property and Disbursing Officer after 1940 when the Federal 
Government paid his salary?  

2. Does the Public Employees' Retirement Board have authority to retire Colonel Poe 
retroactively as of April 15, 1959?  

ANSWERS  

1. Yes.  

2. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The above stated facts have been the source of four separate Attorney General's 
Opinions since 1957. The unique status of the United States Property and Disbursing 
Officer in relation to State Governments and the state of the law in New Mexico 
regarding the Public Employees' Retirement Act has given rise to much controversy 
since Colonel Poe first requested to retire as of April 15, 1959. The statutory section 
under which Colonel Poe, as well as all other persons, must come to qualify for 
membership in the Public Employees' Retirement Association in Section 5-5-1 (G), 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). This Section provides as follows:  



 

 

"G. 'Employee' means any person, including any elected official, who is in the employ of 
any public employer and whose salary is paid by warrant or any other medium from any 
income of said public employer. The term shall include full time civilian employees 
employed through direct appointment or designation by the governor as 
commander-in-chief of the national guard or by the adjutant general and whose 
salaries are paid by the United States from funds allocated to the national guard 
of this state."  

Although Colonel Poe has insisted both before the Public Employees' Retirement 
Board, and by letter that his status under Section 9-2-6, N.M.S.A., 1953 Compilation 
whereby he is appointed by the Governor of the State in and of itself qualifies him for 
membership in the Association, it is clear from the above quoted statute that he must 
not only be appointed by the Governor, but he must also be either paid by this State or 
by the United States from funds allocated to the National Guard of this State. By 
Opinion No. 57-294 this office held that service as United States Property and 
Disbursing Officer did not qualify the officer for membership in the association. This 
opinion correctly interpreted the law as it stood at the time, since in 1957, when the 
opinion was issued, the language underlined in the above quoted statute was not 
present. Such language was added by amendment by the legislature in 1959. Such 
language was not present as of April 15, 1959.  

By Opinion No. 63-130 this office held that at least through 1940 Colonel Poe was 
eligible for membership in the Association. This Opinion dealt largely with the fact that 
until 1940 the United States property and disbursing officer was paid from state funds. 
The latter opinion further noted the confusion existing in the law regarding the status of 
such officer. See Woodford v. United States, 77 F.2d 861 which held that such officer 
was a Federal employee, and United States v. Prager, No. 16478, 5th Cir., which 
indicated that such officer was a state employee. Based on the fact that the officer was 
paid almost equally from funds of the state and federal governments, along with the 
control exercised over him by the adjutant general and the governor of the state, the 
opinion concluded that at least until 1940 such officer was eligible for retirement under 
the P.E.R.A.  

The question then is squarely presented, and the facts for determination are laid. 
Absent the fact of state payment, and conceded the fact of state control, is Colonel Poe 
entitled to membership in the Public Employees' Retirement Association?  

The issue to be determined to settle this question is that of interpreting the meaning of 
"funds allocated to the national guard of this state" in Section 5-5-1(G) supra. There can 
be no doubt of the control over the officer by the State executive. Further, the 
appointment of such officer to protect the United States' interests in the State National 
Guards is required under the National Defense Act mentioned in the Statement of 
Facts. See Chapter 134, Section 67, Laws 1916, 39 Stat. 200. As was pointed out in 
Opinion No. 63-130, the Judge Advocate General and the United States Comptroller 
have had numerous occasions to consider the status of the Property and Disbursing 
Officer and the Judge Advocate General has stated that:  



 

 

"These opinions generally conclude that property and disbursing officers are State, 
rather than Federal Employees."  

These officers are both in aid of the state and the Federal Government, as are most 
National Guard Members. They not only protect the Federal Government's interests, but 
also aid the states in disbursing to them the allocations of the Federal Government to 
State National Guards. This statement is reinforced by the fact that until 1940 both State 
and Federal Governments contributed approximately equally to the salaries of such 
officers. There is no indication that the Officer's function changed when the Federal 
Government undertook to pay all of their salary.  

Although the Officer is paid from a different appropriation than that used to pay the 
salaries of National Guard Members, this is no reason to say that the salary of the 
property and disbursement officer is not "allocated" to the state the same as any other 
funds for the benefit of the National Guard. The services of the Officer are both for the 
State National Guard and for the Federal Government. The services of members of the 
National Guard are also for the benefit of the state and Federal Governments, and their 
salaries are paid by the Federal Government. We can see no material difference 
between the two situations requiring a decision that one person was intended to be 
allowed membership in the Association and the other was not. To our way of thinking 
they are both paid from funds allocated to the National Guard of this state. There is 
nothing in the act or elsewhere indicating an intention on the part of the legislature to 
distinguish between the two types of persons, and in the absence of such indication we 
are compelled to conclude that Colonel Poe comes within the amendment, as do 
National Guard Members. Such conclusion rests, of course, upon the peculiar facts of 
this situation. First the Officer is required by Federal law to be appointed to the states in 
order for them to participate in the Federal funds for National Guard activities; secondly 
he is under the control of the executive of the state; thirdly his salary is paid by the 
Federal Government at least partially for the benefit of the National Guard of the state.  

The second question is whether the Public Employees' Retirement Board can retire 
Colonel Poe retroactively as of August 15, 1959. A conclusion in the affirmative would 
present such questions as whether the Association must now pay Colonel Poe all 
annuities since that date, and whether any interest due would continue until the present 
date or would be cut off as of 1959. The equitable argument for retroactive retirement is 
that the Board erred in not retiring Colonel Poe on his original request in 1957. Such 
decision by the Board was on the advice of the Attorney General dealing with the law as 
it was at that time. We first point out that such advice was entirely correct in our view 
since the law at that time required that an "employee" be paid from state funds. There 
was no exemption for persons paid from funds allocated to the national guard of this 
state. Since Colonel Poe seeks now to take advantage of a change in the law since the 
date of his application, and since there was no error in the original ruling of the Board, 
the equitable argument is without merit. Further, as was pointed out in Opinion No. 64-
8, retirement is not effective until payment by the member of all moneys required to 
derive contributing service credits. Further, as pointed out in Opinion No. 64-8, the 
interest continues to run until the principal is re-paid. Our information, submitted by 



 

 

Colonel Poe, and contained in the files of the Public Employees' Retirement Board 
indicates that such principal was not tendered to the Board by Colonel Poe until 
December of 1963. Further, several Sections of the Act indicate that a person does not 
become a member of the association until such time as he actually contributes to the 
fund. We see no authorization in the Act for the Board to allow any person to retire 
retroactively. In fact the Act implies the contrary. A person does not become a member 
of the Association, and is not entitled to benefits thereof until such time as he 
contributes money owing. It is our opinion that Colonel Poe cannot be retired 
retroactively as of April 15, 1959.  

We repeat our conclusion in Opinion No. 64-8 that such contributions must be with 
interest at the regular rate established by the Board, which is presently 4%  


