
 

 

Opinion No. 64-52-A  

April 22, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Alex J. Armijo, Secretary, State Board of Finance, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Under what circumstances should the State Board of Finance authorize payments from 
the state court fund to counties making application for such funds, and what factors 
should determine the need for such funds?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your question necessitates an examination of a number of statutes some of which were 
enacted in 1963, others of which were rewritten in that same year.  

Perhaps the major change made by the 1963 legislature in connection with the state 
court fund is the provision contained in § 16-3-25.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) 
which reads as follows:  

"Each clerk of the district court shall remit all costs collected in criminal cases to the 
state treasurer for credit to the state court fund."  

Prior to 1963 such costs were credited to the court funds of the various counties.  

Rewritten in 1963 was Section 16-3-27, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which 
provides that each district judge of each judicial district shall, on or before May 1st of 
each year, certify to the State Tax Commission the amount of money required in each 
county of his district for the trial of cases. If the amount required is in excess of the 
amount which will be produced by the maximum one-mill levy provided by § 16-3-22, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, the State Tax Commission is to levy a state court fund tax 
sufficient to produce the amount required. When levied and collected, the proceeds are 
credited to the state court fund.  



 

 

Section 16-3-28, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  

"A. The state board of finance shall determine the need of any county for funds to be 
used for the trial of cases and may require submission of evidence it deems necessary. 
If it determines funds are needed, it shall certify to the department of finance and 
administration the amount needed.  

"B. The director of the department of finance and administration shall issue his warrant 
upon the state court fund and payable to the county treasurer for credit to the court fund 
of the county to be used only for the trial of cases in the county.  

"C. The clerk of the district court of the county shall render an itemized statement of the 
disbursement of the money, in any form required by the state board of finance."  

A limitation on such payment out of the state court fund is contained in § 16-3-29, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which provides as follows:  

"No money shall be paid from the state court fund to any county which has not levied 
the maximum tax on the property of the county as authorized by law for support of the 
district court."  

You ask under what circumstances the State Board of Finance should authorize 
payments from the state court fund to counties making application for such funds, and 
what factors should determine the need for such funds.  

Now that court costs in criminal cases are credited to the state court fund rather than 
the court fund for the particular county, it seems rather apparent that a number of 
counties are going to be faced with the necessity of asking the State Board of Finance 
for the financial assistance contemplated by Section 16-3-28, supra.  

The criterion to be employed by the State Board of Finance is projected need. It must 
be remembered that we also have a practical problem in view of Section 16-3-27, supra, 
enacted in 1963. This section provides that "All moneys in excess of twenty-five 
thousand dollars ($ 25,000) in the state court fund on June 30th of each fiscal year shall 
be covered into the general fund."  

In the light of this provision, it is our view that § 16-3-28, supra, contemplates that a 
county which will need money in excess of that provided by the one-mill levy make 
application to the State Board of Finance in the latter part of the fiscal year for its 
projected needs for the ensuing fiscal year. If the county must wait until its court fund is 
exhausted prior to making application, not only will the court have to cease some or all 
of its functions until the State Board of Finance hears and determines its application, but 
also it may force the county or counties to make application when the fund is at its 
lowest level, since all moneys in excess of $ 25,000 will revert to the general fund on 
June 30th.  



 

 

The reversion provision was designed to alleviate tying-up funds which are not needed 
by the courts. It was not designed to increase the general fund at the expense of 
counties which need the money to properly administer their court systems.  

As to the factors which should be considered by the State Board of Finance in making a 
determination of how much money a county needs from the state court fund for the 
ensuing fiscal year, we suggest the following:  

(a) the court's proposed budget;  

(b) the court's certification to the State Tax Commission as required by § 16-3-27;  

(c) the amount of money in the court fund of the particular county;  

(d) the amount of money which the one-mill levy provides for the court fund of the 
county;  

(e) increases and decreases in the population of the particular county;  

(f) increases and decreases in the assessed valuation of the property in the county;  

(g) increases in the number of docketed cases in the county over the previous two or 
three years;  

(h) the type of such cases, i.e., civil, criminal (jury), criminal (non-jury);  

(i) increases or decreases in the crime rate in the particular county;  

(j) any other matters which the district judge calls to the attention of the State Board of 
Finance and which the Board deems relevant in making a determination of future court 
needs.  

We do not mean to imply by anything said above that a county is prohibited from 
making application for assistance from the state court fund at times other than near the 
end of the fiscal year. They are not. Emergencies may arise at other times. The original 
estimate of need and the amount provided from the state court fund may prove to be 
insufficient. But the chief purpose of § 16-3-28, supra, is to make every effort to insure 
that the courts of the counties will have the funds necessary to properly operate during 
the ensuing fiscal year.  


