
 

 

Opinion No. 64-54  

April 28, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. T. T. Sanders, Jr., Attorney for New Mexico Military Institute, P. O. Box 550, 
Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

(1) May New Mexico Military Institute purchase printing supplies in excess of $ 500.00 
from a New Mexico firm without the necessity of public bids under Articles 10-1-8, etc.?  

(2) Does the University of New Mexico Press, which is operated and maintained by the 
University of New Mexico, comply with the statutory requirements under Article 10-1-10, 
N.M.S.A., 1953 defining a "New Mexico firm"?  

CONCLUSIONS  

(1) No, except under emergency procedures.  

(2) No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your first question requires a determination as to whether our law relating to the 
purchase of printing or printing supplies (§ 10-1-8 to 10-1-12, N.M.S.A., 1953 
Compilation) excludes such purchases from the provisions of other general laws 
regarding purchases. New Mexico Military Institute is a state educational institution. Art. 
XII, § 12, New Mexico Constitution. It is governed by a Board of Regents (Sec. 73-28-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation) and is authorized to accept grants of aid, including those 
from the United States (Sec. 73-30-15, N.M.S.A., 1953 Compilation).  

Such being the case the institution is expressly excluded from the operation of the State 
Purchasing Agent Act (Section 6-7-1 to 6-7-13, N.M.S.A., 1953 Compilation). Section 6-
7-11, supra, reads in part as follows:  

"A. The provision of this act (6-7-1 to 6-7-13) shall not apply to: . . . .  

(5) The boards of regents of the various educational institutions. . . ."  



 

 

The Section above quoted in part B thereof does, however, specifically provide that the 
boards of regents of educational institutions may, if they so desire, avail themselves of 
the provisions of the act and of the services of the state purchasing agent.  

Unless the Board of Regents does so desire to avail itself of the provisions of the above 
cited Act, it would find it necessary to comply with the provisions of § 6-5-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation except insofar as it may be rendered not applicable by virtue of the 
provisions of Sections 10-1-8 to 10-1-12, supra. This latter act provides in substance 
that, if printing or printing supplies are ordinarily obtainable from New Mexico firms, 
such printing or printing supplies must be purchased from such New Mexico firms 
unless written approval for other purchases is first obtained by the state board of 
finance. Such was the holding in Opinion of the Attorney General No. 6382 appearing at 
page 343, Report of Attorney General 1955-56 which is here affirmed. However, except 
for such qualifications, there would appear to be no reason why other applicable 
provisions relating to public purchases would not apply. Report of the Attorney General, 
1939-1940 No. 3099, appearing at page 34.  

To summarize, if the board of regents desires to use the provisions of the State 
Purchasing Agent Act, supra, such act would apply with the limitation that if the printing 
or printing supplies were ordinarily available from a New Mexico firm, the purchase must 
be made from such firm unless written permission to do otherwise is first obtained from 
the state board of finance.  

If the board of regents does not so elect, then the provisions of the Public Purchases 
Act, supra, would then apply with the same restriction that if the printing or printing 
supplies are ordinarily available from a New Mexico firm they must be purchased from 
such firm unless prior written approval is obtained from the state board of finance.  

Except, therefore, as modified by the provisions that if printing or printing supplies are 
ordinarily available from a New Mexico firm the purchase must be made from such firm, 
unless the state board of finance properly permits otherwise, all purchases of printing or 
printing supplies must be made in accordance with applicable provisions of other laws 
regarding public purchases.  

Your next question requires a determination of whether or not the University of New 
Mexico Press would come within the definition of a New Mexico firm within the meaning 
of Section 10-1-10, N.M.S.A., 1953 Compilation. This section reads, in part, as follows:  

"The term 'New Mexico firm' as used in this Act (10-1-8 to 10-1-12) shall be construed to 
mean any person, or persons, firm, company or corporation authorized to do 
business under the laws of the state of New Mexico; Provided, that the labor 
required to produce such printing shall be performed in a plant located in this state 
and which is under the control and management of such corporation, firm or 
association. . . ." (Emphasis added)  



 

 

The University of New Mexico Press is operated and maintained primarily for the use of 
the University and is located in this state under the control and management of the 
board of regents of the University. The labor is performed in a plant located in this State. 
The University of New Mexico is a state educational institution. Article XII, Section 12, 
New Mexico Constitution. It is governed by a board of regents. Section 73-25-3, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. Section 73-25-4 provides as follows:  

"The regents of the university and their successors in office shall constitute a body 
corporate under the name and style of, the Regents of the University of New Mexico, 
with the right, as such, of suing and being sued, or contracting and being contracted 
with, of making and using a common seal and altering the same at pleasure."  

Under our law it is apparent that the board of regents of our educational institutions is a 
body politic and is designated as a body corporate insofar as nomenclature is 
concerned. However this designation does not grant to the board of regents the same 
authority, powers, responsibility and liability of the ordinary business corporation. It 
would not have to meet the requirements of corporations organized under the general 
corporation laws of this state or of a corporation organized under the laws of a foreign 
state and doing business in this state under a proper authorization. The answer to the 
question would resolve itself into a determination of legislative intent as to the meaning 
of the word "person, or persons, firm, company or corporation" as used in Section 10-1-
10, supra. In determining the construction to be given the language of the sections, the 
language must be considered as a whole.  

The Board of Regents of the University of New Mexico is designated as a corporation. It 
is, however, a public corporation of this state as distinguished from a private or business 
corporation.  

It is stated in Municipal Corporations, Yokley, Vol. 1, p. 18, Sec. 8, as follows:  

"A quasi municipal corporation is not a true municipal corporation having powers of local 
government but is merely a public agency endowed with such of the attributes of a 
municipality as may be necessary in the performance of its limited objective."  

It is likewise stated in McQuillan, Municipal Corporations, 3rd Ed. Vol. 1, p. 293, 
Section 1.84, as follows:  

"In the absence of specific constitutional inhibition, a state, by its legislature, may create 
municipal and public corporations of any description. These corporations are bodies 
politic created to administer designated affairs in their respective areas. They exercise 
delegated powers of government, and are usually regarded (in legal theory at least) as 
subordinate departments or auxiliaries or convenient instrumentalities of the state for 
the purpose of local or municipal rule." (Emphasis added)  

It is stated in Ross v. Trustees of University of Wyoming 228 P. 636 (Wyo. by Brett, 
L.J.) as follows:  



 

 

"The University, though declared by statute to be a body corporate by a specified name 
is not separate from or independent of the state. . . ."  

Our courts have similarly held in numerous cases. See Livingston v. Regents of New 
Mexico College of Agriculture and Mechanical Arts, et al., 64 N.M. 306, 328 P. 2d 
78.  

The statute above cited refers throughout to New Mexico firms. A New Mexico firm is 
defined in the act (10-1-10, supra) as any person or persons, firms, company or 
corporation authorized to do business under the laws of this state. Construing this 
language, the word "corporation" is linked with "person or persons, firm or company 
authorized to do business in the state of New Mexico." So considered, the word 
"corporation" refers to a business entity and not to a public corporation. This is 
particularly evident when the objects of the University -- being the promoting of 
knowledge -- are considered. Section 73-25-2, N.M.S.A., 1953 Compilation. The 
operation of a printing plant by the University is an operation designed to further the 
object of the University and for its own use and not as the operation of a commercial 
activity. The University of New Mexico Press is not a New Mexico firm within the 
contemplation of the statute. Sec. 10-1-8, et seq., supra.  

New Mexico Military Institute must comply with the provisions of either the State 
Purchasing Act, supra, or the Public Purchases Act, supra. However, in this connection, 
it may only call for and consider bids from New Mexico firms if the printing or printing 
supplies are ordinarily obtainable from a New Mexico firm. If not, non-resident firms may 
be invited to bid and such bids considered. The University of New Mexico Press is not a 
New Mexico firm within the meaning of this requirement.  


