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QUESTION
QUESTION

May a New Mexico constable appoint a deputy constable to perform all the duties of a
constable?

CONCLUSION
No.

OPINION
ANALYSIS

A search of the applicable New Mexico Statutes, Chapters 15, 36 and 39, N.M.S.A,,
1953 Compilation, gives no indication that a constable is either expressly or impliedly
authorized to appoint a deputy constable with all the duties of a constable. It appears
that a "deputy constable" can be appointed only in emergency situations. Sections 15-
40-16, 36-4-6 and 47-15-6, N.M.S.A., 1953 Compilation. Moreover, a comparison of the
pertinent chapters of the statute with the one dealing with the office of sheriff whose
duties are quite similar to those of the office of constable suggests that the legislative
intent was to limit the position of deputy constable to those explicitly indicated in the
statute. Had the legislature desired to authorize the appointment of a deputy constable,
it would seemingly have set out the qualifications, duties and rights of such deputy as it
did for deputy sheriff in Section 15-40-9 to 15, N.M.S.A., 1953 Compilation. The only
gualifications set out in the statute for a "special constable” are in Section 39-1-9,
N.M.S.A., 1953 Compilation, a chapter dealing with peace officers in general. It is
important to appreciate that this Section is consistent with the sections authorizing the
appointment of special constables in isolated emergency situations noted above. Even
the language "special constable” used in Section 39-1-9 suggests that constables other
than those elected in accordance with Chapter 36, N.M.S.A., 1953 Compilation, are to
be used only in extraordinary situations.

If no authority to appoint a deputy constable arises from the statute, as it apparently
does not, then one must determine whether the constable has common law authority to



appoint a deputy constable. He does not appear to have such authority. Kaysen v.
Steele, 13 Utah 260, 44 Pac. 1042 (1896). At the most, he can delegate only his
ministerial duties. Johnson v. Fennell, 35 Cal. 711 (1868). Therefore, in answer to your
specific question, we conclude that a constable does not have authority to appoint a
deputy constable to perform all of the duties of a constable.



