
 

 

Opinion No. 64-48  

April 8, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Wayne C. Wolf, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Ethan K. Stevens, Assistant District Attorney, Clayton, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May witnesses in civil suits in justice of the peace court receive witness fees?  

CONCLUSION  

Yes, but see Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

In 1887 the legislature of the Territory of New Mexico passed Chapter 40, Laws of 1887. 
Section 2 of that chapter is found at § 36-19-7, N.M.S.A., 1953 Compilation. It reads as 
follows:  

"Witness fees. -- When any person shall be summoned as such witness to give 
evidence beyond or without his proper precinct, before any justice of the peace within 
his county, he shall receive ($ 0.50) fifty cents for each day's necessary attendance; and 
shall also receive for each mile of travel in going to and returning from the place of trial, 
five cents (5c)."  

Prior to a 1963 amendment, provision for the collection of these fees was made by § 36-
19-6, N.M.S.A., 1953 Compilation. As amended by Section 14, Chapter 300, Laws 
1963, the present Section 36-19-6, supra, provides for the payment in civil suits of costs 
required by law to be collected by justices of the peace. Section 36-19-1, N.M.S.A., 
1953 Compilation, specifies what costs are required to be collected by justices of the 
peace. Witness fees in civil cases are not included in those costs.  

Section 36-19-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, which was enacted as it now stands by 
Section 8, Chapter 22, Laws 1889, although it does not authorize the taxing of witness 
fees, indicates that witness fees may be taxed as costs in civil proceedings before 
justices of the peace. This last mentioned section limits the amount of witness fees that 
can be taxed as costs.  



 

 

It therefore appears that recent amendments have failed to provide for the taxing of 
witness fees by justices of the peace. Sections of the statutes existing at the time of 
amendment, however, indicate that costs might be taxed by justices of the peace. 
Turning to some general principles of statutory construction we find that while repeals 
by implication may occur, the same are not favored. State v. Valdez, 59 N.M. 112, 279 
P. 2d 868. Likewise, the Legislature is presumed to know the existing law and to intend 
to achieve a consistent body of law. Bartlett v. U.S., 166 F.2d 920 (C.A. 10th Cir. 
1948). The following supporting statement appears at Section 2021, Sutherland, 
Statutory Construction:  

"The enactment of a general law broad enough in its scope and application to cover the 
field of operation of a special or local statute will generally not repeal a statute which 
limits its operation to a particular phase of the subject covered by the general law, or to 
a particular locality within the jurisdictional scope of the general statute. An implied 
repeal of prior statutes will be restricted to statutes of the same general nature, since 
the legislature is presumed to have known of the existence of prior special or particular 
legislation, and to have contemplated only a general treatment of the subject matter by 
the general enactment. Therefore, where the conflict, the prior special statute will be 
construed as remaining in effect as a qualification or exception to the general law."  

Therefore, unless an irreconcilable conflict exists, the special sections providing for 
payment of witnesses and limiting the taxing of costs must be construed as exceptions 
to the later general enactment specifying what costs may be taxed by justices of the 
peace. The itemization in § 36-19-1, supra, refers to those costs which the justice may 
collect for himself as his charges and to those which he is required to submit to the 
administrative office of the courts. Witness fees, however, would be taxed against one 
party and paid to the witnesses. It is our opinion, in view of the scope of § 36-19-1, 
supra, and in accordance with the principles of statutory construction already discussed, 
that witnesses in justice of the peace court may receive fees as provided by law. Since 
there is no provision for submitting these fees to the administrative office, it is our 
opinion that the fees may be taxed in favor of the prevailing party and paid directly to 
the witnesses. The records of each justice, including his official receipts, should show 
clearly how the fees are collected and disbursed.  


