
 

 

Opinion No. 64-65  

May 18, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARLEY, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Wayne W. Schmidt, Constable /- Precinct No. 44, 2820 Chama, N. E. 
Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Are constables restricted in serving civil process to that issuing from the justice of the 
peace courts in their respective precincts?  

2. May constables serve criminal process issued by any court of this State in any 
county?  

3. May constables make arrests anywhere in the City of Albuquerque without a warrant, 
as the city policemen do?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. See Analysis.  

3. Yes, but see Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question above will of necessity involve an interpretation of the 
New Mexico statutes since the common law in this area has been almost entirely 
abrogated by statute. It was the common rule that a sheriff or constable was limited to 
his own territorial jurisdiction as said in 1 Anderson on Sheriffs, Coroners, Constables 
97, § 100 (1st Ed. 1941)  

". . . The sheriff is limited to the territorial boundaries of his county and in the absence of 
statutory authority it would seem to follow that a constable is likewise restricted to his 
precinct or district for which he was elected. These officers, cannot, in the absence of 
an enabling statute, execute any kind of process outside of the above mentioned 
territorial limits and any attempt so to do constitutes an illegal action, and the attempted 



 

 

service is absolutely void. . . . Of course, these are common law rules, and may be 
altered by the law-making powers." (Emphasis added)  

And further in § 7 thereof:  

". . . With respect to territorial limitations circumscribing the official functions of the 
constable, it may be stated generally that, in the absence of a constitutional or 
statutory grant of authority, he cannot act outside of his own district, precinct or town 
in which he was elected." (Emphasis added)  

It may thus be seen from the above that the common law rule would require an 
affirmative answer to your question. However, there is enabling legislation in New 
Mexico which we believe has extended the territorial limits of the constables' jurisdiction. 
We are referring to Sections 36-4-1 and 36-4-3, N.M.S.A., 1953 Compilation which are 
quoted below:  

"36-4-1. Process Requirements. -- All process shall run in the name of the State of New 
Mexico, be dated on the day of issue, signed by the justice, and directed to the sheriff, 
or any constable of the proper county.  

36-4-3. Sheriff or constable to execute process or executions. -- All processes or 
executions issued by a justice of the peace may be executed by any sheriff or 
constable of the county in which the action is commenced." (Emphasis added)  

There is an important rule of statutory construction which directs that statutes which are 
in derogation of the common law must be strictly construed. El Paso Cattle Loan Co. 
of El Paso, Texas v. Hunt, 30 N.M. 157, 228 P. 888; Hinds v. Velasquez, 63 N.M. 
282, 317 P. 2d 899; Miera v. Chavez, 70 N.M. 289, 373 P. 2d 533. It has also been 
held that the chief aim of statutory construction is to arrive at true legislative intent and 
that the legislative intent is to be determined primarily by language of statute, and resort 
may be had to construction only in case of ambiguity. Montoya v. McManus, 68 N.M. 
381, 362 P. 2d. Following along this line is the case of George v. Miller & Smith, 54 
N.M. 210, 219 P. 2d 285, where it was said:  

"In interpreting a statute the intent is to be first sought in the meaning of the words used, 
and when they are free from ambiguity and doubt and express plainly, clearly and 
distinctly the sense of the legislature, no other means of interpretation should be 
resorted to." (Emphasis added)  

There does not appear to be an ambiguity in either of the two statutes which we have 
quoted above. The language employed therein is quite plain and clear in granting 
constables the power to execute process issuing from any justice of the peace court 
which is within the county of the constable. We feel that there is no need to go outside 
of the plain meaning of the words used in the statute to determine legislative intent.  



 

 

Further evidence of the fact that the territorial jurisdiction of constables has been 
extended is contained in Section 36-11-1, N.M.S.A., 1953 Compilation which is entitled 
"Forms in Civil Actions." Some of these forms are directed "To the sheriff (or constable) 
of ___ county." Also, Section 36-4-6, N.M.S.A., 1953 Compilation permits the justice of 
the peace court to empower a private citizen to execute process, but before such 
person can be so empowered the justice must be satisfied that a constable from the 
justice's precinct or of an adjoining precinct are not available. There is absolutely no 
indication that the legislature intended to follow the common law rule and restrict the 
constable to the boundaries of his particular precinct, as regards the service of civil 
process.  

It is thus our opinion based upon the foregoing analysis that constables are not 
restricted in serving civil process to that which issues from the justice of the peace court 
in their respective precincts. The territorial limits of their jurisdiction for the service of 
civil process is, rather, their respective counties.  

Your second inquiry is two-pronged. First it concerns in effect the question of whether a 
constable may legally serve criminal process anywhere within the boundaries of the 
State of New Mexico. Second, it concerns the question of whether a constable may 
legally accept process for service from any court in this state.  

The first part of the question is easily answered. There is little doubt that constables 
may serve criminal process in any county within this State in view of the following:  

"41-1-8. Officers authorized may serve criminal process in any county. -- All officers 
authorized to serve processes in this state shall be authorized to serve processes in any 
county in criminal cases."  

No construction of the above statute is deemed necessary in view of the unequivocal 
language employed therein to express the intent of the legislature. It is clear that 
constables are officers authorized to serve processes in this state; thus, it is our opinion 
that they are authorized by this statute to serve criminal process in any county within the 
State of New Mexico.  

In order to answer the second part of question No. 2 as above set forth, we need only 
make reference to a specific statute presently in force. This is Section 41-1-6, N.M.S.A., 
1953 Compilation which reads as follows, and which applies to criminal process only:  

"41-1-6. Process issued to sheriff -- Service and return. -- It shall be the duty of the clerk 
of the district court, in all causes not otherwise provided for, to issue all process to the 
sheriff of the county in which the trial or cause shall be commenced or presented, or in 
which final sentence shall be rendered, and it shall be the duty of the sheriff to execute 
faithfully such process, and return the same to the said court, as provided by law."  

The above section is couched in mandatory terms, so that, if the clerk of the district 
court were to issue any process to a constable for service, there would be a clear 



 

 

violation of law. There appears to be only one permissible deviation from the 
requirement that the clerk shall issue all criminal process to the sheriff. This is provided 
for in Section 41-1-7, N.M.S.A., 1953 Compilation which reads as follows:  

"41-1-7. Disqualification of sheriff or vacancy in office -- Service of process. -- Until a 
vacancy shall be filled by the election (appointment) and qualification of a sheriff, or 
when the sheriff shall be a party to the suit, or otherwise disqualified from serving the 
process, the court or officer issuing the process shall have the power to issue 
such process in all cases directed to some proper person, who is hereby fully 
authorized to serve such process and return the same properly served, under 
oath, and such service shall have the same force and effect as if it had been made by 
any regular sheriff of the state." (Emphasis added).  

Presumably a constable would be a "proper person" and could be directed to act for the 
sheriff in serving process issuing from the district court. This is, however, no general 
grant of power to the constable or other person, but would become applicable only upon 
the occurrence of the circumstance specified in Section 41-1-7, supra. In every other 
instance the sheriff alone is the officer to serve process issuing from the district court.  

There is no statutory indication that it was the intent of the legislature to grant to the 
constables of this state the power to serve process, either civil or criminal, issuing from 
all courts in New Mexico. Certainly, we believe that constables may serve criminal 
process which issues from any justice of the peace court within their respective counties 
pursuant to Sections 36-13-1 and 41-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation. They may also 
serve any process authorized to be made by any city or town officer pursuant to Section 
38-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation. But, they may not, except in the situation set forth 
in Section 41-1-7, supra, serve process which issues from district courts.  

The answer to your third and last question must be in the affirmative in view of the 
following:  

"38-1-4. Authority of constable or sheriff to serve process and make arrests. -- Any 
constable or sheriff of the county may serve any process or make any arrests 
authorized to be made by any city or town officer." (Emphasis added).  

The unequivocal language of the above statute would permit a constable of the county 
to make the same arrests without a warrant that a city or town officer is authorized to 
make. We call your attention to the following appropriate passage found in 1 Anderson 
on Sheriffs, Coroners, Constables 160, § 166 (1st Ed. 1941):  

"Heed should ever be paid to the voice of common law as it has echoed down through 
the ages, loudly proclaiming in the interest of the rights of the citizen, that it must not be 
forgotten that there can be no arrests without due process of law. An arrest without 
warrant has never been lawful except in those cases where the public security required 
it, and this has been confined to felonies and in cases of breach of the peace committed 
in the presence of the officer."  



 

 

It must be noted, however, that in some instances the right to arrest without a warrant is 
granted specifically by statute, though even then there always exists the question of 
reasonableness and thus due process of law.  

To summarize the above analysis and conclusions, it is our opinion that:  

1. Constables may accept civil process for service from any justice of the peace court 
within their respective counties.  

2. Constables may serve criminal process in any county within this State. They are 
restricted in accepting process for service to those justice of the peace courts in their 
respective counties; to that process authorized to be accepted by any city or town 
officer within the constables' county; and, possibly upon the occurrence of those specific 
circumstances provided for in Section 41-1-7, supra.  

3. Constables within Bernalillo County may make arrests without warrants anywhere in 
the City of Albuquerque, that are authorized to be made by a city policeman.  


