
 

 

Opinion No. 65-109  

June 23, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Felipe N. Trujillo, Superintendent, Taos County Board of Education, Taos, New 
Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The term of office of an elected county school superintendent does not expire until 
December 31, 1966. However, the county school system is to be dissolved in July, 1965 
in favor of a consolidated school system.  

QUESTIONS  

1. Does the incumbent county school superintendent continue to draw his salary for the 
remainder of his present term of office?  

2. Can he do so and also accept employment in another state?  

3. Can he do so and be employed at the same time as a teacher in the county and draw 
a salary therefor?  

4. Can he do so and be employed at the same time in employment not related to school 
administration or teaching?  

5. Who is the paying agent?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No, the office would become vacant.  

3. Yes, so long as he performs the duties of the office.  

4. Yes, so long as he performs forms the duties of the office.  

5. The county disbursing officer (county treasurer).  

OPINION  



 

 

{*187} ANALYSIS  

As we noted in Opinion No. 59-115, "The fact that the school system is being 
consolidated with other systems does not dispose of the elective office of county school 
superintendent." In fact, Section 73-5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation expressly 
recognizes that the office continues to exist even though the county school 
superintendent has no rural school rooms to administer. This section provides that when 
this is the case the county school superintendent is to draw a salary of one dollar a 
year.  

The Supreme Court has upheld the right of the legislature to provide that the salary of 
county school superintendents be one dollar per year in counties where there are no 
longer any rural school rooms to administer notwithstanding that such officials do 
continue to have a few miscellaneous duties. Thomson v. Board of County 
Commissioners, 66 N.M. 159, 344 P.2d 171.  

In the Thomson case the salary was one dollar per year in the particular county prior to 
the time the county school superintendent took office. Thus the Court did not have to 
concern itself with Article IV, Section 27 of the Constitution which provides in pertinent 
part as follows:  

". . . nor shall the compensation of any officer, be increased or decreased during his 
term of office, except as otherwise provided in this Constitution."  

Article X, Section 2 of the Constitution provides that "All county officers shall be elected 
for a term of two years." And, of course, the county school superintendent is a county 
officer. There is no other provision in the Constitution providing for an increase or 
decrease in the salaries of county officials during their term of office. Since the term of 
the county school superintendent in the county wherein the school system is to be 
consolidated does not expire until December 31, 1966, the salary of the incumbent 
cannot be reduced to one dollar per year until that time without violating Article IV, 
Section 27.  

Your second question asks whether this county school superintendent may continue to 
draw his salary in that capacity while at the same time being employed at the same time 
in another state. The answer is no.  

Section 5-3-1, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that any elected county official 
vacates his office when (a) he removes from the county in which he is elected or (b) by 
being absent from the county for six consecutive months. In addition, Section 73-5-2, 
N.M.S.A., 1953 Compilation requires that the county school superintendent "maintain 
his official office at the county seat." Thus the office becomes vacant upon his removal 
from the county.  

In your third and fourth questions, which we will answer together, you ask whether the 
superintendent can accept employment in the county as a teacher and also whether he 



 

 

can accept employment in the county which is not related to schools and draw, in 
addition to his salary as superintendent, the salary for the other position or job.  

Initially we point out that the office of county school superintendent in a county which 
has no rural school rooms is legally compatible with a position of teacher in the 
consolidated school system. See Opinion No. 60-154.  

The real problem is Section {*188} 73-5-2, N.M.S.A., 1953 Compilation which provides 
that "The employed and elected county school superintendents shall devote all of their 
time to the performance of their official duties."  

On extremely infrequent occasions some courts have held that an absolutely obsolete 
statute is repealed by implication. But the above provision is in no sense obsolete since 
it applies to all county school superintendents, some of whom still have full time duties. 
And actually it is not even obsolete in the case of county school superintendents in 
counties where there are no rural schools to administer since the superintendents 
therein still have a few duties to perform -- such as promotion of Arbor Day. Section 56-
1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation. However, the duties remaining for superintendents in 
such counties do not by any stretch of the imagination require their full time. And since 
the law does not require a useless act and is not to be interpreted so as to reach an 
absurd result, the county school superintendents with no rural schools to administer 
may accept other employment in the county and be paid therefor in addition to the 
superintendent's salary. Of course, in order to do the county school superintendent must 
continue to faithfully perform the few duties impose upon him.  

The paying agent for the superintendent's salary is the county disbursing officer, i.e., the 
county treasurer.  


