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QUESTION
QUESTIONS

1. Under the existing statutes for admission to practice medicine in New Mexico, what
are the requirements for a person to qualify for a license by endorsement?

2. If a person meets the qualifications for licensing by endorsement without
examination, does the New Mexico Board of Medical Examiners have any discretion to
refuse the applicant a license to practice medicine in the State of New Mexico?

3. What is the function of the New Mexico Board of Medical Examiners in regard to the
interview that is required before a license can be granted by reciprocity or
endorsement?
CONCLUSIONS
1. See Analysis.
2. No.
3. See Analysis.
OPINION
{*21} ANALYSIS

The basic requirements for licensing by endorsement are found in Section 67-5-5,
N.M.S.A., 1953 Compilation. This section insofar as applicable to your questions reads:

". ... Provided, that such board may grant licenses without examination and by
endorsement to those applicants who have been regular licensed physicians in other
states and territories, having qualifications and requirements equivalent to those
required in New Mexico when properly endorsed by the officers of such examining
board as may have jurisdiction in the state or territory in which the applicant was
examined, and upon a blank furnished by the board of medical examiners of the state of



New Mexico, known as the 'application for license through endorsement’ blank, and
shall not have failed in examination by this board, . . .

Every applicant for a medical license by reciprocity, application for a license through
endorsement, or reciprocity extended to the certificate of examination issued by the
National Board of Medical Examiners of the United States of America shall present
himself to the board in person for an interview before being granted a license."

The quoted language contains all but one of the requirements for licensing by
endorsement. The applicant must be a regularly licensed physician in another state or
territory having qualifications and requirements equivalent to those necessary for
licensing in New Mexico. He shall not have failed any examination given by the New
Mexico Board and his application must be properly endorsed by the examining board of
the state or territory in which he was examined. The additional requirement applies to all
applicants for a license whether they are seeking the license by examination, reciprocity
or endorsement. That requirement is found in Section 67-5-9, N.M.S.A., 1953
Compilation. This section provides that the {*22} board "shall refuse to license any
person guilty of immoral, dishonorable or unprofessional conduct. . . ."

Your second question asks whether Section 67-5-5, supra, is mandatory or directory.
These two classifications, however, are merely descriptive of the effect that it has been
determined should be given to a statute. Sutherland Statutory Construction, 3rd Ed.
§ 5801. In determining the mandatory or directory nature of a statute, the question is
essentially one of legislative intent. Reese v. Dempsey, 48 N.M. 417, 152 P. 2d 157,
Sutherland Op. Cit. supra, § 5803. Although mandatory and directory verbs may aid in
determining the legislative intent, their literal meaning will not be adopted if it conflicts
with the legislative intent. In re Vigil's Estate, 38 N.M. 383, 34 P. 2d 667, 93 A.L.R.
1506; Lorenzino v. James, 18 N.M. 240, 135 Pac. 1172; Bd. of Sup'rs, Rock Island
Co. v. United States, 4 Wall. 435, 18 L. Ed. 419. It is obvious from the statute itself that
the New Mexico Legislature intended to provide a means for licensing out of state
practitioners without requiring them to submit to an examination in this state. It is also
well established that the legislative purpose in providing medical practice and licensing
laws is to safeguard the public health. People v. Thompson, 325 Ill. App. 95, 59 N.E.
2d 494,

We are informed by the State Law Librarian that the Board of Medical Examiners has
never filed any rules or regulations with the New Mexico Supreme Court Library. We,
therefore, conclude that absent properly issued and reasonable regulations, a person is
entitled to a license if he meets all the qualifications established by the legislature. This
is the precise holding of People v. Thompson, supra. In that case the Illinois Medical
Board refused to license an applicant who met all of the statutory qualifications for a
license by reciprocity. The board insisted that he provide for their benefit, copies of his
transcript at medical school. The board in Illinois had never formally adopted a rule or
regulation requiring the furnishing of a transcript but they had always insisted upon the
same. The court, in that case, held that the applicant was entitled to a license since he



met all the qualifications imposed by the statute. This was true even though the board's
duty to issue licenses by reciprocity was couched in permissive language.

Our conclusion is also supported by the general rule with respect to statutes conferring
power or authority upon public officers or boards. If a statute provides for the exercise of
power by a public official and private rights or the public interest would require the doing
of such acts then the statute is mandatory even though the power is expressed in
permissive terms. See Sutherland Op. Cit., supra, 8 5808; Lorenzino v. James, 18
N.M. 240 (1913).

In the Lorenzino case, supra, the New Mexico court expressed itself on this subject by
quoting the lllinois court decision in the case of People v. Commissioner of
Highways, 130 Ill. 182, 22 N.E. 596.

"The word 'may' in a statute will be construed to mean 'shall' whenever the rights of the
public or third persons depend upon the exercise of the power or the performance of the
duty to which it refers. And such is its meaning in all cases where the public interests
and rights are concerned or a public duty is imposed upon public officers, and the public
or third persons have a claim De Jure that the power shall be exercised."

It is quite true, however, that the board has the power and is required to determine
whether or not a particular applicant meets the statutory qualifications. The duty of the
board to determine the applicant's qualifications merely requires that the board satisfy
itself as to the existence of a particular {*23} state of facts which would support its
determination.

Your third question asks for a determination of the function of the board with respect to
the interviews which is required by statute for those applicants who are seeking a
license without examination. It is obvious that the interview would be an aid to the board
in determining whether or not the applicant meets the statutory qualification for the
issuance of a license by endorsement. It provides the opportunity for a detailed
discussion and analysis of any particular problem concerning the applicant's
qualifications. The interview, therefore, is a helpful aid in all instances in determining
whether or not an applicant has met the New Mexico qualifications for licensing by
endorsement.

We have not attempted to mention the requirements of the Basic Sciences Act, (Laws of
1941 Chapter 189, as amended) since your questions concern the Board of Medical
Examiners. Of course, in any applicable situation the requirements of the Basic
Sciences Act must also be satisfied.



