
 

 

Opinion No. 65-110  

June 23, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: Mr. Robert Lee Stamper, Registrar, New Mexico State University, Office of the 
Registrar, University Park, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

There are two students one an adult, the other a minor who meet the following 
qualifications:  

1. Lived in New Mexico over one year.  

2. Paid New Mexico income taxes.  

3. Have a New Mexico vehicle operator's permit.  

4. Have registered for Selective Service in New Mexico.  

5. Have filed a declaration of intention for U.S. Citizenship. The declaration was filed in 
New Mexico.  

6. Claimed New Mexico as their residence.  

7. Have declared themselves financially and otherwise independent of their parents.  

May a student meeting these qualifications qualify for instate tuition?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*188} ANALYSIS  

The problem of establishing {*189} residency for college tuition purposes for both adults 
and minors has been discussed in several Attorney General Opinions. The most recent 
and one which covers all aspects of your question, with the exception of the citizenship 
question, is Attorney General Opinion No. 64-26 issued March 9, 1964. I have enclosed 



 

 

a copy of this opinion and we cite you particularly to the portions we have indicated on 
pages 3, 4 and 5 for the rules governing the establishment of residence by both adults 
and minors.  

We understand that both of the people involved are now foreign students who are in this 
country to be educated and then return home. Your facts recite that both of them have 
signed declarations of intention for United States citizenship. It is our opinion that the 
citizenship of the individuals you have described does not prevent them from being 
considered for resident tuition. Citizenship and residency are not synonymous terms. 
We see no reason why a citizen of one country cannot become a resident of another. 
We are of the opinion though that when a citizen of another country seeks to attend 
college on a resident tuition basis the evidence of residency offered by such person 
must be carefully considered. The evidence offered should show clearly that the foreign 
citizen has become a resident of this state. As outlined in Opinion 64-26 residency is 
something that must be established to the satisfaction of the institution involved. We 
leave the question of whether or not these individuals are residents of New Mexico to 
your determination. We only point out that their citizenship status does not preclude 
them from such consideration.  


