
 

 

Opinion No. 65-05  

January 21, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Rex Bell, Superintendent, Gadsden Independent School District, Anthony, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

At the bid letting for construction of a school building the lowest bid received was from 
an out-of-state contracting firm. Such low bidder is a partnership licensed under the 
New Mexico contractors licensing act to do construction work in New Mexico. May the 
Gadsden Independent School District properly accept the bid submitted by such firm 
even though they are an out-of-state firm?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*8} ANALYSIS  

Several statutory provisions bear {*9} upon the point of inquiry presented. Section 6-5-4, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, known as the "public purchases act" requires each school 
district entering into the construction of school facilities whereby materials or labor or 
both are to be furnished in an amount exceeding the sum of $ 1,000.00 to enter into 
such contract only after notice has been given that sealed bids will be received for such 
work. Such notice must conform to the requisites specified in Section 6-5-4, supra. 
Following the receipt of such bids, the "bid of the lowest responsible bidder" is required 
to be accepted, unless all bids are rejected. Except where the written approval of the 
state board of finance is obtained any deviation from the statute results in the contract 
becoming void.  

Under the applicable statutes governing the construction of public works in New Mexico, 
Section 6-6-1, N.M.S.A., 1953 Compilation sets out:  

"Public Building Contracts to be with New Mexico Contractors. -- From and after the 
passage and approval of this act, it shall be the duty of every office, department, 
institution, board, commission or other governing body or officer thereof, of this state or 
any county, municipality, school district or other political subdivisions thereof to award 



 

 

all contracts for the construction of public buildings or structures, or for repair or 
alteration thereof, to a New Mexico contractor or contractors, whenever 
practicable." (Emphasis Supplied)  

The statutes pertaining to "public works" define the term "New Mexico contractor" in 
Section 6-6-2 N.M.S.A., 1953 Compilation, to include "a person or persons who are 
residents of, and qualified electors in the State of New Mexico, or corporation 
incorporated under the laws of this state and who maintain their principal office or place 
of business, and are taxpayers in this state" or "foreign corporations authorized to do 
business under the laws of this state, or individuals who are residents of another state, 
or firms which maintain their principal office or place of business in another 
state, but which have maintained a permanent business in good faith in an 
established office, and have been taxpayers in this state for a period of two years, 
prior to any contract herein contemplated."  

From the established statutory definition it is evident that the low bidder in question is 
not in fact a "New Mexico contractor" within the meaning of Section 6-6-1, supra, 
requiring all public works projects to be let to New Mexico contractors whenever 
practicable.  

Section 6-5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, defines the term "purchaser" to include an 
independent school district board of education, and Section 6-5-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation, defines the term "goods" to encompass "all goods, wares, merchandise, 
materials, supplies, furniture, equipment and every article or thing of whatsoever 
description purchased for the use or benefit of any purchaser to which this act is 
applicable." Section 6-5-3 N.M.S.A., 1953 Compilation, directs:  

"Purchase from Resident Firms Required -- Exceptions. -- All purchases of goods made 
by any purchaser to which this act is applicable shall be from manufacturers, distributors 
or retail establishments having or maintaining in the regular course of business 
merchandise inventories within the state upon which taxes are paid, provided, however, 
where no facilities are available for the purchase of any particular goods within the state 
or where the same may be purchased at a saving of more than 5%, such goods may be 
purchased outside of the state.  

The provisions of this section {*10} shall not apply to any purchase in which the United 
States is interested involving the expenditure of federal funds."  

In a prior Attorney General's Opinion, No. 5916, dated March 9, 1954, this office held 
that Sections 6-5-2 and 6-5-3, supra, have no application to construction contracts and 
that Sections 6-6-1, et seq. "cover the field insofar as contracts for construction, repair 
or alteration of public buildings." This opinion was premised upon the fact that the term 
"goods" covers tangible items only and such term was not intended to cover services 
rendered by a contractor or items used in building by a contractor. Additionally, under 
the doctrine of statutory interpretation applied by the courts, where a statute expressly 
enumerates what is applicable, those items not enumerated are generally deemed 



 

 

excluded under the doctrine of "expressio unius est exclusio alterius," State v. Prince, 
52 N.M. 15, 189 P.2d 993.  

Having determined that the provisions of Section 6-5-3, supra, relative to the 
requirement for a 5% preference in the purchase of "goods" is not applicable to 
construction contracts such as that in question, it is now necessary to determine 
whether under the "public purchases act" the school district is required to take the 
lowest responsible bidder which in this case is a non-resident contractor.  

Generally, to the extent of any conflict a later enactment governs a prior legislative act. 
The "public purchases act" (Section 6-5-4, supra) seems to dictate that a school district 
will let contracts with the "lowest responsible bidder" while the provisions of Section 6-6-
1, supra, specify that public building contracts are "whenever practicable" to be given 
only to a New Mexico contractor. However, by another rule of statutory construction a 
specific statute is deemed to govern over a general statutory provision even though it 
may have been adopted by the legislature earlier than the general provision. See 
Walton v. City of Portales, 42 N.M. 433, 81 P.2d 58; and Levers v. Houston, 49 N.M. 
169 P.2d 761.  

We think from a careful consideration of Section 6-6-1, supra, pertaining to the 
requirement that public works contracts will be let to New Mexico firms whenever 
practicable, such statute is a specific directive which prevails over the more general 
provisions of the public purchases act (Section 6-5-4, supra). Following such 
interpretation, it is our opinion that the school district must award the contract for 
construction of the school building to a New Mexico contractor (defined in Section 6-6-2) 
unless the school board makes a specific written finding that the award of such contract 
to a New Mexico contractor is not "practicable."  

This office discussed in Attorney General's Opinion No. 62-80, dated June 29, 1962, 
what is required in respect to the sufficiency of any finding of practicability or non-
practicability as required in Section 6-6-1, supra. We there said in part:  

". . . it is our opinion that the provisions of Section 6-6-1, et seq., N.M.S.A., 1953 
Compilation, have definite application to the proposed public works project . . . 
Consequently any contract executed in violation of Sections 6-6-1 through 6-6-4, supra, 
requiring that such contracts be awarded to New Mexico contractors whenever 
practicable, would be void and of no effect, unless a finding were made and a valid 
substantiation given as to why such award to a non-New Mexico contractor was not 
"practicable."  

The statute (6-6-1, N.M.S.A., 1953 Comp.) contemplates that the school board must if it 
does not award the public works contract to a New Mexico contractor make a {*11} 
finding in writing that such is not "practicable." The term "practicable" has been defined 
by the courts to mean something which is capable of being performed or effected under 
the prevailing circumstances. Des Moines Independent School District v. 



 

 

Armstrong, 95 N.W. 2d 515, 250 Iowa 634; People v. Errant, 82 N.E. 271, 229 Ill. 56; 
Miller v. Southern Express Co., 83 S.E. 449, 99 S.C. 333.  

In making a determination of "practicability" or "non-practicability," the public body 
involved must necessarily consider the availability of funds, reliability of the contractor, 
time factors involved in the construction and other aspects incident to such construction 
project. We believe an express written finding is required in such instance if a New 
Mexico contractor is not awarded such contract, spelling out the basis for such finding.  

We also direct your attention to the provisions of Section 73-1-9, N.M.S.A., 1963 
Compilation, wherein it is provided that either the state board of education or the state 
superintendent of public instruction must approve any contract for the repair or 
construction of school building of five rooms or less. This section sets out in part:  

". . . and no contract shall be written or any money expended by any board of education 
or governing authority of any school district in this state for the repair or construction of 
any school building in this state until . . . plans and specifications have been approved 
by the state board of education or the state superintendent of public instruction. Any 
contract not so approved shall be absolutely void, and constitute no charge in law or 
equity against such school board. Provided, however, that this provision shall not apply 
where the expenditure is a less sum than five hundred dollars ($ 500.00). * * *"  

It should also be noted that Section 5-1-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, directs that 
"every employer of labor, engaged in the construction, erection, alteration, repair or 
maintenance of any public work within the state shall employ persons who have resided 
in New Mexico, for at least one year previous to the time of employment, to the extent of 
ninety per cent of the total number of persons of each class of labor employed, 
whenever equally skillful resident labor is available."  

Thus, to recapitulate our answer to your question, we hold that a local public school 
district by express legislative directive must whenever practicable award a construction 
contract involving a public school to a New Mexico contractor as defined in Section 6-6-
2, supra, or make a written finding setting forth in particularity why such award is not 
"practicable" under the circumstances.  


