
 

 

Opinion No. 65-103  

June 21, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. John Hough, County Clerk, Luna County Court House, Deming, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the registration of voters for a county bond election close thirty days before the 
bond election?  

2. What does "property tax" as used in Article IX, Section 10, New Mexico Constitution 
mean?  

3. Does payment of an automobile, airplane, boat or other license fee constitute 
payment of a property tax under Article IX, Section 10?  

4. What does the phrase "paid a property tax therein during the preceding year" mean 
as used in Article IX, Section 10?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Ad valorem tax on real or personal property.  

3. No.  

4. See analysis.  

OPINION  

{*175} ANALYSIS  

Section 3-2-19, N.M.S.A., 1953 compilation provides that registration books be closed 
on the thirtieth day preceding any election at which the registration books are to be 
furnished to the judges of election. Of course, it is to be noted that this section also 
provides that when registration is so closed, the county clerk can continue to receive 
affidavits of registration but is not to file them in the registration books until after the 
election. Opinion No. 63-155.  



 

 

Section 15-49-7, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that county bond elections "shall 
be held and conducted in the same manner as general elections." Since registration 
books are furnished to the election judges at general elections (Sections 3-2-20, 3-3-25, 
3-3-13, 3-6-5, 3-6-6, 3-4-15) under Section 3-2-19 the registration of voters for a county 
bond election does close on the thirtieth day preceding the election.  

In answer to your question "property tax" as used in Article IX, Section 12 means the ad 
valorem real and personal property tax dealt with in Article VIII, Section 1, New Mexico 
Constitution. Even the payment of special assessments levied on real property is not 
the payment of a property tax. Opinion No. 62-51.  

The above paragraph actually answers your third question. However, we would point 
out that this office has specifically held that the payment of license fees is not the 
payment of a property tax under Article IX, Section 10. Opinion No. 3755 (1941).  

{*176} The last cited opinion also answers your fourth question. "Payment of a property 
tax during the preceding year" means the twelve month period prior to the election 
regardless of the year in which the taxes were assessed. It might be that such a tax had 
been paid by the property owner during this period but that he had subsequently 
become delinquent in his current taxes. He is still allowed to vote unless his property 
has been sold to the State for delinquent taxes prior to the election. Section 72-8-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. Opinion No. 65-54.  


