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July 7, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Kenneth A. Davis, Director, Educational Retirement Board, P. O. Box 1029, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

What is the maximum allowed service credit that is permissible under the Educational 
Retirement Act?  

CONCLUSION  

Ten years under certain conditions.  

OPINION  

{*203} ANALYSIS  

Section 73-12-74, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that "No member shall be 
certified to have acquired more than five years of allowed service credit."  

{*204} However, the 1965 session of the legislature amended Section 73-12-73, 
N.M.S.A., 1953 Compilation to provide that allowed service credit is acquired for certain 
non-service employment, the categories of which are enumerated under paragraphs A, 
B and C. The section, as amended, goes on to provide that:  

"No period of allowed service-credit computed under the provisions of Subsections A or 
B or C shall exceed five years; periods of allowed service credit computed under the 
provisions of Subsections A and C may be combined and may be cumulative but shall 
not exceed five years; and periods of allowed service-credit computed under the 
provisions of Subsection A and B, B and C, or A, B and C may be combined and 
may be cumulative but shall not exceed ten years." (Emphasis added).  

Thus there is a definite conflict between Section 73-12-74 and 73-12-73 when persons 
are claiming allowed service-credit by combining service under A and B, and B and C or 
A, B and C.  

It is true that repeals and amendments by implication are not favored. This doctrine is 
stated as follows in State v. Valdez, 59 N.M. 112, 279 P. 2d 868:  



 

 

"The doctrine that repeals by implication are not favored is firmly bedded in our law, but 
we are equally committed to the rule that where two statutes have the same object and 
relate to the same subject, if the later act is repugnant to the former, the former is 
repealed by implication to the extent of the repugnancy, even in the absence of the 
repealing clause in the later act."  

Following this well recognized doctrine of statutory interpretation, we conclude that to 
the extent of the conflict between Section 73-12-74 and 73-12-73 the latter controls 
because it is the more recent expression of the legislature.  


