
 

 

Opinion No. 65-104  

June 22, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Dan Palmer, M.D., Superintendent, New Mexico State Hospital, Post Office Box 
1181, Las Vegas, New Mexico 87701  

QUESTION  

FACTS  

The New Mexico State Hospital desires to enter into a temporary working agreement 
with a fully trained and experienced psychiatrist who does not have a medical license to 
practice medicine in the United States. During the time the psychiatrist is preparing for 
his New Mexico medical license examination the Hospital would like to use him in an 
administrative organizational capacity only. The contract with the Doctor expressly 
prohibits him from "treating any patients which include interviews, physical examinations 
or prescribed treatment or medication." The terms of the agreement specifically provide 
that his function will be solely administrative, "providing assistance to regional unit 
teams in the area of the relationships between staff members of the various 
professional disciplines, discussion with them of the process of their functioning 
together, and the subsequent reporting of progress they make and further 
recommendations by the psychiatrist."  

QUESTION  

Does this agreement constitute a practice of medicine in violation of New Mexico law.  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*176} ANALYSIS  

Any person who attempts to practice medicine in New Mexico with out having a license 
therefor may be criminally prosecuted under Section 67-5-12, N.M.S.A., 1953 
Compilation. Upon conviction the person shall be guilty of a felony which is punishable 
by a fine not to exceed one-thousand ($ 1,000) dollars or imprisonment in the county jail 
not to exceed one (1) year or by both such fine and imprisonment in the discretion of the 
court. The "practice of medicine" is defined in Section 67-5-10, N.M.S.A., 1953 
Compilation which is set forth in applicable part as follows:  



 

 

"For the purpose of this act (67-5-1 to 67-5-8 to 67-5-14), the words 'practice of 
medicine' shall mean to open an office for such purpose or to announce to the public or 
any individual in any way, a desire or willingness or readiness to treat the sick or 
afflicted, or to investigate or to diagnose, or offer to investigate or diagnose any physical 
or mental ailment or disease of any person, or to suggest, recommend, prescribe {*177} 
or direct, for the use of any person any drug, medicine, appliance or other agency, 
whether material or not material, for the cure, relief or palliation of any ailment or 
disease of the mind or body, or for the cure or relief of any wound, fracture or bodily 
injury or deformity, after having received, or, with the intent or receiving therefor, either 
directly or indirectly, any bonus, gift or compensation . . ."  

This office is of the opinion that the administrative duties to be performed by the 
psychiatrist under his contract with the hospital as set forth above do not constitute an 
unlawful practice of medicine in violation of Section 67-5-10, supra. Over the years the 
question of what constitutes practicing medicine within the meaning of licensing statutes 
has occasionally been before the courts of the various states. In deciding the question 
the courts have said that the practice of medicine "in its broadest sense means the 
practice of the art of healing disease and preserving health." 41 Am. Jur. Physicians 
and Surgeons, 151, 86 A.L.R., 623 Annotation: Construction as regards kind or 
character of treatment of restrictive medical or surgical license.  

Clearly under the statutes and authorities cited above the agreement in question which 
expressly prohibits all medical functions and contemplates only administrative duties is 
valid in all respects.  


