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QUESTION  

QUESTION  

When a school district overlaps county lines, which county's voting machines are to be 
used for the election?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*23} ANALYSIS  

Section 3-4-28, N.M.S.A., 1953 Compilation provides in pertinent part that  

"Voting machines provided for use in any precinct or voting district for general and 
primary elections shall also be used in any other election if the authority calling the 
particular election determines that the use of such machines is advisable and so 
directs."  

The New Mexico statutes do contemplate the formation of school districts which cross 
county lines. Section 3-2-3.1, N.M.S.A., 1953 Compilation provides as follows:  

"For all purposes relating to any and all school elections, including school bond 
elections, all the area within the exterior boundaries of any school district, as now 
defined or as may hereafter be created or altered, is hereby declared and defined to be 
one precinct, whether in one or more counties."  

However, we find no express provision as to which county's voting machines are to be 
used if the authority calling the election directs that voting machines be used instead of 
paper ballots. However, to use the voting machines of two counties would certainly 
inject an element of confusion into the preparations for the election. If voting machines 
are to be used, it would be a policy decision for the authority calling the election to 



 

 

make. Logic would suggest that the machines of the county which has the larger 
population in the particular school district be used.  


