
 

 

Opinion No. 65-07  

January 22, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Rex Bell, Superintendent, Gadsden Independent School District, Anothy, New 
Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The Gadsden Independent School District employed a registered and resident New 
Mexico architect to perform architectural services on behalf of such school district and 
to design and supervise the construction of a new junior high school for such system. 
The architect employed by the school system associated with him a firm of architects 
and engineers located in El Paso, Texas, and having on its staff both a registered New 
Mexico architect and a registered New Mexico engineer. In September, 1963 work was 
commenced upon the design and plans for such new junior high school by the New 
Mexico architect and the architectural and engineering firm from El Paso, Texas. On 
May 28, 1964, the New Mexico architect died after having completed the architectural 
design, preliminary surveys, client control and other architectural services upon the 
project. At the time of such architect's death the plans for the school building were in the 
process of being finalized under the deceased architect's supervision by the El Paso, 
Texas, firm. The final plans have subsequently been completed by the engineering firm 
pursuant to the directions, supervision, architectural design, preliminary surveys and 
client's direction established by the deceased New Mexico architect.  

QUESTIONS  

1. May the Gadsden Independent School District properly construct the proposed junior 
high school based upon the final architectural plans completed by the El Paso, Texas, 
architectural and engineering firm, which were finalized from the directions, supervision, 
architectural design and preliminary surveys of a new Mexico architect who died prior to 
the actual finalization of the architectural plans in question?  

2. Can the New Mexico State Department of Education approve such architectural plans 
under such state of facts?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, under the particular and unique fact situation here existing, substantial 
compliance exists with the New Mexico architectural licensing act and such plans 



 

 

appear legally sufficient, subject to the approval of the State Board of Education of such 
plans.  

2. Based upon the substantial compliance with the New Mexico architectural licensing 
act, the Department of Education may properly approve such architectural plans in 
question from the standpoint of legal sufficiency.  

OPINION  

{*13} ANALYSIS  

Under the facts provided this office by the Gadsden Independent School District, and 
which are set forth above, it is apparent that the questions promulgated require the 
interpretation of the architectural licensing act (Sections 67-12-1 through 67-12-9 
N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended) and a provision of the New Mexico school 
laws, Section 73-1-9 N.M.S.A., 1953 Compilation.  

As provided in the architectural licensing act, Section 67-12-8 N.M.S.A., 1953 
Compilation, certain requisites are set forth for a school district planning to construct or 
maintain a school building. This section provides in part:  

"Restriction. -- A. After the effective date of this act, except as otherwise provided in this 
act, neither the state nor any township, county, city, town, village, school district, nor 
other political subdivision of the state shall engage in the construction or 
maintenance of any public work involving architecture for which the plans, 
specifications and architectural services have not been provided by legal resident 
architects of the state of New Mexico; provided that nothing in this section shall be 
held to apply to such public work wherein the contemplated expenditure for the 
complete project does not exceed five thousand dollars ($ 5,000). * * * *" (Emphasis 
supplied).  

The above quoted statutory provision necessitates that all school construction or 
maintenance programs involving a total expenditure of $ 5,000.00 or more and 
encompassing architectural services, be carried out only when the plans, specifications 
and architectural {*14} services are provided by a legal resident architect of New 
Mexico.  

In the instance under consideration the school district entered into a contract with a 
legal resident architect of New Mexico, however, as stated in the facts supplied this 
office, after the resident architect had completed the basic architectural design, 
preliminary surveys, plans and architectural services, and during the time the school 
plans were being finalized, the New Mexico architect employed by the school died. The 
plans are now complete and bids are ready to be let upon the construction of such 
school so that it can be used in the fall of 1965 for pupils.  



 

 

Has the school district complied with the architectural licensing act so that the board 
may commence construction utilizing such finalized architectural plans?  

Under the particular fact situation existing herein and upon the basis of the facts 
presented to this office, we are of the opinion that the specific plans and specifications 
in question meet the requirements of the architectural licensing laws of this state and 
the school district may with the written approval of the State Board of Education enter 
into a contract with a contractor to build the junior high school contemplated, and 
pursuant to the finalized architectural plans and specifications.  

As pointed out in 6 C.J.S., "Architects," Section 2, at page 296:  

"Since the practice of architecture demands learning, skill and integrity, the legislature 
may prescribe the qualifications of those engaged in such business, under the police 
power, or the inherent or plenary authority of the state to protect the welfare of the 
people; also since the drawings of plans and specifications for buildings which may be 
used by members of the public is a business involving the public safety and health, the 
practice of architecture is subject to regulation."  

Clearly, as noted above, the legislature has by enacting the various statutory provisions 
regulating the practice of architecture sought to protect the public and the construction 
of public and private buildings. Bearing in mind such legislative purpose however, we do 
not under the facts here presented believe that Section 67-12-8, supra, or the other 
provisions of the architectural licensing statutes call for a restrictive interpretation 
necessitating that the architectural plans prepared herein be re-done by another New 
Mexico resident architect, when as pointed out by the facts all of the preliminary plans 
were prepared by or under the supervision of a New Mexico resident architect, who dies 
shortly prior to the actual drawing of the final plans and specifications.  

Certainly, the interpretation and application of such law necessitates consideration of 
the fact that substantially all of the plans were prepared by a licensed and registered 
New Mexico architect and that to require such work to be redone by another architect 
would result in duplication of expense, and delay of the erection of the school 
programmed for occupancy in September of 1965. If such plans were not substantially 
completed prior to the death of such New Mexico architect then a finding of non-
compliance would be required since the purpose of such restrictions are to insure that 
public buildings are constructed pursuant to the plans of qualified and proven architects.  

Where, in fact, however, such plans are substantially complete and the New Mexico 
architect dies, we are of the opinion that the school district is not required by law to have 
the work of the deceased architect re-done by another New Mexico resident architect if 
the plans are otherwise acceptable and correct. As previously recognized by the 
New Mexico Supreme Court in State v. Llewellyn, {*15} 167 P. 414, 23 N.M. 43, 
statutes should be construed by the court in the most beneficial manner which their 
language will permit to prevent absurdity, hardship or injustice, to favor public 
convenience, and to oppose all prejudice to public interests. See also, Fisherdick v. 



 

 

San Juan Co. Bd. of Ed., 236 P. 743, 30 N.M. 454; State v. So. Pac. Co., 281 P. 29, 
34 N.M. 306; and Scott v. U.S., 213 P.2d 216, 54 N.M. 34.  

Although, under the fact situation existing, we hold there has been compliance up to this 
point with the architectural licensing act, we wish to emphasize that any further 
architectural services of any nature, involved in such project, whether they be 
concerning a change in such plans, consultation with the contractor or supervision of 
the work must be performed by a registered resident of New Mexico architect pursuant 
to Section 67-12-8, supra. Prudence, also, may dictate that a New Mexico architect be 
consulted regarding any architectural matters involved in the finalized plans which may 
have been completed without the actual supervision of the New Mexico architect who 
died.  

As used in Section 67-12-8, supra, the term "architectural services" implies that services 
normally and customarily rendered by an architect following completion of the working 
plans and specifications be carried out by a registered and resident New Mexico 
architect. In the case of Arkansas State Board of Architects v. Bank Building and 
Equipment Corporation of America, 286 S.W. 2d 323, 225 Ark. 889, 56 A.L.R.2d 720, 
quoting from McGill v. Carlos, 81 N.E.2d 726:  

"Primarily, an architect is a person who plans, sketches and presents the complete 
details for the erection, enlargement, or alteration of a building or other structure for the 
use of the contractor or builder when expert knowledge or skill are required in such 
preparation. The practice of architecture may also include the supervision of 
construction under such plans and specifications."  

(Emphasis supplied).  

Supervision of such construction work and the determination that compliance has been 
made with the finalized plans would seem to require that a resident New Mexico 
architect be employed to assist the school board in carrying out the work in the future, 
providing that such supervision was included in the contract.  

Your second question poses the inquiry as to whether the New Mexico State 
Department of Education by law can approve or disapprove the architectural plans in 
question prior to their use for the construction of the junior high school.  

We think that clearly the answer to such question is in the affirmative. Section 73-1-9 
N.M.S.A., 1953 Compilation, provides in applicable part:  

"Additional powers. -- The state board of education, in addition to the powers already 
given it by law, shall have the following powers:  

(a) To examine and approve all plans and specifications for the repair or construction of 
school buildings of five (5) rooms or less; and no contract shall be written or any money 
expended by any board of education or governing authority of any school district in this 



 

 

state for the repair or construction of any school building in this state until such plans 
and specifications have been approved by the state board of education or the state 
superintendent of public instruction. Any contract not so approved shall be absolutely 
void, and constitute no charge in law or equity against such school board. Provided, 
however, that this provision shall apply where {*16} the expenditure is a less sum than 
five hundred dollars ($ 500.00). * * * *"  

The above statute interdicts against any plans and specifications being utilized for 
construction or repair of school buildings unless and until the state board of education or 
the state superintendent of public instruction approves them. Under this statute the 
applicable state authorities must approve the plans of the Gadsden Independent School 
District prior to their use for the proposed junior high school. Additionally, any contract 
for the construction of the proposed junior high school must also be approved by the 
state board of education or the state superintendent of public instruction. Without such 
express approval the contemplated contract would be void. The approval by the 
educational authorities pursuant to such statute necessarily involves some 
determination of the architectural aspects of the plans and contract and the legal 
sufficiency of such documents and the discretion of such authorities in such matter is 
controlling.  


