
 

 

Opinion No. 65-107  

June 23, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Delmar M. Kolb, Director, Museum of New Mexico, P.O. Box 2087, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a state vehicle or other equipment be rented to either private institutions and 
governmental agencies either in state or out of state when the Museum has no 
involvement in the project? In this instance the Museum would only benefit from the 
rental fee.  

2. Can a state vehicle or other equipment be rented to either private institutions and 
governmental agencies either in state or out of state when the Museum is committed as 
a co-operating agency and will receive scientific data, research materials, and other 
benefits? In this instance the state will benefit, not only from the rental fee but in the 
receipt of significant information that will be of value to Museum collections and 
research resources.  

CONCLUSION  

1. No.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*179} ANALYSIS  

The answers to your questions are determinable under Sections 64-25-6 and 64-25-7, 
N.M.S.A., 1953 {*180} Compilation set forth as follows:  

"Regulations for use of state vehicles -- Private or pleasure use prohibited. -- The state 
highway engineer shall prescribe and enforce rules and regulations for the use of any 
and all motor vehicles belonging to the state, and to be used by any officer, agent, 
employee or department thereof; Provided, however, that no such motor vehicles 
shall, at any time, be taken or used for the pleasure or private use of any such 
state officer, agent, employee or department of the state or any other person and, 
that all such motor vehicles shall be taken and used only on the exclusive 



 

 

business of the state and its agencies, and only upon requisition and order, and 
under further rules and regulations as shall be prescribed by the state highway 
engineer." (Emphasis supplied).  

"64-25-7. Use of state vehicles for pleasure or private use -- Penalty -- Any person who 
shall use any motor vehicle which is the property of the state or designated for the use 
of the state or any department or agency thereof for private use or purposes of pleasure 
shall be deemed guilty of a misdemeanor and for such offense shall be punished by a 
time of not less than $ 50.00 (Fifty dollars), or by imprisonment in the county jail for not 
more than three months or by both such fine and imprisonment."  

A reading of the above clearly discloses that state vehicles can not be used for pleasure 
or private use under penalty of law and that use of the vehicles is confined to "the 
exclusive business of the state and its agencies." The use of the Museum vehicles is 
controlled by the statutory provisions cited above and they are afforded no exemption 
such as the vehicles used by the Cattle Sanitary Board, Section 47-2-20, 47-2-21, 
N.M.S.A., 1953 Compilation.  

We believe the law clearly precludes the Museum from renting their vehicles or 
equipment when the only resultant benefit to the Museum is the rental fee paid for the 
use of the vehicles. The reason for this conclusion, we believe is fairly obvious. It can 
hardly be said that automobile renting is the business of the Museum, much less 
"exclusive business."  

The answer to your second question, however, is not that clear. We can not be quite 
sure that the statutory phrase "exclusive business" absolutely prohibits the Museum 
from entering into a joint project which will result in the receipt of significant information 
to the Museum that will be of value to the Museum in its work. In such an instance the 
rental of Museum vehicles to the other party involved in the project might very well be 
valid under Section 64-25-6, supra, so long as the use thereof was confined to the 
business of the Museum. In any event if such a situation does arise we believe that you 
must refer the matter to the State Highway engineer before proceeding therewith. As 
you have undoubtedly already observed the State Highway Engineer has the authority 
under Section 64-25-6, supra, to prescribe and enforce rules and regulations for the use 
of all state vehicles. We believe a problem such as you have posed in your second 
question is one which may be validly decided by the State Highway Engineer in his 
discretionary authority as provided by the law and according to the guidelines set forth 
in this opinion.  


