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QUESTION  

QUESTION  

May a person, business firm, or corporation circumvent the requirements of a real 
estate license by obtaining a power of attorney empowering them to consummate a real 
estate transaction on behalf of the person they represent.  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*208} ANALYSIS  

Section 67-24-19 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, as amended by 
Chapter 304, Laws 1965, prohibits any person from acting as a real estate broker or 
real estate salesman without a license issued by the New Mexico Real Estate 
Commission. Section 67-24-20 contains several exemptions to this licensing 
requirement, but one in particular is pertinent to your question. That exemption appears 
in the following language:  

". . . nor shall the provisions of this act apply to persons acting as attorney in fact under 
a duly executed power of attorney from the owner authorizing the final consumation by 
performance of any contract for the sale, leasing or exchange of real estate. . . ."  

The question you have posed {*209} concerns an attempt by various persons or firms to 
circumvent the licensing requirements of Section 67-24-10, supra, by obtaining a power 
of attorney from each and every person they represent on a real estate transaction. 
From your question it appears that the power of attorney is being acquired in numerous 
instances merely to circumvent the requirements of the statute. Such a practice is 
forbidden by Section 67-24-19, supra. In just such a situation, the Louisiana court has 
held that the power of attorney is of no avail to a person who is using it merely to 
circumvent the statutory requirements. In speaking about the Louisiana exemption for 



 

 

persons holding a duly executed power of attorney, the Louisiana court in Trentman 
Company v. Brown, 147 So. 14 (1932), said:  

"The person holding a duly executed power of attorney means one 'not otherwise 
engaged in the business of real estate,' who is acting as the alter ego of an owner in an 
isolated transaction. It does not mean that one who is engaged in the business of real 
estate broker may exempt himself from the operation of the act by taking in each 
instance a power of attorney from the owner whose property he is seeking to sell. If the 
act meant this, it would soon be worthless as a piece of legislation, for brokers would 
then in all cases take some formal power of attorney, . . ."  

For the same effect, see also Brouse v. Miers, 261 S.W.2d 734, (Texas Civil Appeals) 
reversed on other grounds, 153 Tex. 511, 271 S.W. 2d 419.  

It is also quite apparent that a power of attorney, used in isolated transactions where the 
purpose of the holder of the power is not to circumvent the statutory requirement, can 
properly come within the statutory exemption. See Freeman v. Foster, 121 Pa. S. Ct. 
595, 184 A. 469, and Haytes v. Fulmor, 66 Cal. App.2d 554, 152 P.2d 746.  

In conclusion, therefore, it is our opinion that the statutory exemption contained in 
Section 67-24-20, supra, applies only to those persons holding the power of attorney 
and who are not engaged in business as a real estate broker. In the normal isolated 
transaction, the power of attorney definitely falls within the exemption. If it is being used 
to circumvent the statute, however, it is of no avail to the person holding it.  


