
 

 

Opinion No. 65-136  

July 20, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General  

TO: Mr. Harry Wugalter, Chief, Public School Finance Division, Department of Finance 
and Administration, State Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

If a municipality has waived the 2 1/4 mill levy on property located within the 
municipality so that the school district may levy the full 4 1/2 mill levy on all property 
within the district including that within the municipality, may the school district then make 
a payment to the municipality of more than an amount equal to 2 1/4 mill on the property 
located within the limits of the municipality?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*227} ANALYSIS  

For a number of years it has been the practice of some school districts to make a 4 1/2 
mill levy on property in the district. The municipalities within the district have made no 
levy. The school districts have budgeted and paid to the towns an amount equal to that 
which would have been raised by a 2 1/4 mill levy on property within the town. At least 
two Attorney General's Opinions have been issued on this particular procedure and both 
have approved it. See Opinion Nos. 6265 and 65-17. Again we affirm those opinions, 
but we note the hazards pointed out in each and caution you that those hazards still 
exist.  

As was pointed out in each of the two prior opinions there is no statute which fixes the 
division of the 4 1/2 mills between the school district and the municipalities within the 
district. As was pointed out in Opinion 6265 however, the power to make the 
determination of the amount of appropriate division rested with the State Tax 
Commission. That function has now been transferred to the Department of Finance and 
Administration and nothing has transpired which would diminish this power of the 
Department of Finance and Administration. It now, like the Tax Commission formerly, 
has the power to permit the levy of the 4 1/2 mills by either taxing entity. As stated in 
Opinion 6265 this power to divide the levy between the entities must not be arbitrarily 



 

 

exercised but must be bottomed upon good and sufficient cause or reason and upon 
approved budget items.  

It is therefore our conclusion that there is no set amount which should be paid by the 
school district to the municipality located within the district, but the determination as to 
how the 4 1/2 mill charge shall be divided rests with the Department of Finance and 
Administration and should be based upon good cause and exercised with caution.  


