
 

 

Opinion No. 65-145  

August 4, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: Mr. John A. Elliott, Director, State Park and Recreation Commission, P.O. Box 
1147, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the New Mexico State Park and Recreation Commission have the necessary legal 
authority to receive and expend federal funds made available through the Bureau of 
Outdoor Recreation out of the Land and Water Conservation Fund? The money is to be 
used for the construction of a permanent improvement within a State Park.  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*242} ANALYSIS  

Subsection B of Section 4-9-17, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  

"B. The state park and recreation commission shall be authorized to enter into 
agreements and contracts and to cooperate with the federal government in obtaining 
funds or other assistance for the acquisition, erection, maintenance and operation of 
state parks and recreation areas. (Emphasis added).  

In our opinion the emphasized language would include a project to construct a 
permanent improvement within a state park.  

{*243} The language contained in Section 4-9-18, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) 
makes it even clearer that the State Park and Recreation Commission has the 
necessary legal authority to accomplish the proposed project. This section provides:  

"All moneys derived . . . from any other source whatsoever . . . shall be used solely for 
the purpose of acquiring, developing, operating and maintaining of state parks or 
recreation areas. . . ." (Emphasis added).  

Because of the above noted sections, we can answer your question "Yes".  


