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August 16, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. C. E. Youts, Director, New Mexico Liquefied Petroleum Gas Commission, P.O. 
Box 1357, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are the licensees of the New Mexico Liquefied Petroleum Gas Commission required to 
obtain permits from the Contractors' License Board for the installation of liquefied 
petroleum gas appliances and equipment?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*259} ANALYSIS  

Section 65-7-20, N.M.S.A., 1953 Compilation specifically provides that:  

". . . licensees under this act [Liquefied Petroleum Gas Act] are specifically exempted 
from application of the Contractors' Licensing Law insofar as their liquefied petroleum 
gas operations are concerned."  

We see then that the only possible argument to be made for dual licensing is that the 
installation of liquefied petroleum gas appliances and equipment is not a part of the 
licensee's "gas operations."  

But we find this is not the case when we examine the various provisions of the Liquefied 
Petroleum Gas Act.  

Section 65-7-2, N.M.S.A., 1953 Compilation provides as follows:  

{*260} "All containers and pertinent equipment used or to be used in this state for the 
storage, transporting and/or dispensing of liquefied petroleum gases, by either 
industrial, commercial and/or domestic users, together with appliances used or to be 
used in this state with liquefied petroleum gases as a fuel, shall be so designed, 
constructed, assembled, equipped and installed as specified by the rules and 



 

 

regulations of the liquefied petroleum gas commission,, adopted and/or 
promulgated as provided in this act." (Emphasis added).  

Section 65-7-5, N.M.S.A., 1953 Compilation provides in pertinent part as follows:  

"No person, firm or corporation shall engage in this state in the manufacturing, 
assembling, repairing, selling, or installing of containers or appliances, to be used 
with liquefied petroleum gases as a fuel . . . without having first obtained from the 
commission a license so to do for each main or branch office, or business operated 
within the state, within the scope of this act. No such license shall be issued until the 
commission has determined that the applicant will meet all Safety requirements 
provided for in this act and required by the rules and regulations of the liquefied 
petroleum gas commission, and the commission finds, after hearing, that such 
applicant is fit, and able to perform the work for which a license is requested. 
(Emphasis added).  

Turning to the license fee section, we find in Section 65-7-8 (5), N.M.S.A., 1953 
Compilation the following:  

"INSTALLATION, SERVICE AND REPAIR. Installation, service and repair of liquefied 
petroleum gas appliances and equipment -- $ 100.00."  

Even more significant is Section 65-7-6, N.M.S.A., 1953 Compilation which provides in 
pertinent part as follows:  

"The commission shall have the authority to require every person firm or corporation 
that makes installations, or sells or repairs containers, equipment or appliances, or 
persons, firms or corporations dispensing or delivering liquefied petroleum gas, or 
using installation men, service men, and repair men, to have at least one person in 
their regular employ or organization who shall prove through an examination given by 
the commission that he has a thorough knowledge and understanding of dispensing 
liquefied petroleum gas, and of the containers, equipment and appliances they 
intend to install, service or repair, and that he is competent and qualified to properly 
install, service or repair such containers, appliances and equipment or dispense 
liquefied petroleum gas." (Emphasis added).  

The same Section goes on to state as follows:  

"It is unlawful for any person to repair, service or install any appliances or piping or 
modify any appliances or liquefied petroleum gas system. . . until he has passed such 
an examination. . . ." (Emphasis added).  

We note then the following things: (1) installation of liquefied petroleum gas appliances 
must be in accordance with the rules and regulations of the Liquefied Petroleum Gas 
Commission, (2) persons must obtain a license from the Commission to do installation 
work, (3) they must pay a license fee to the Commission and (4) such persons must 



 

 

pass on examination showing that they are competent and qualified to do this type of 
installation work.  

With all of these statutory provisions {*261} governing the Commission's licensing of 
those who install service and repair liquefied petroleum gas appliances and equipment, 
one must necessarily conclude that these are operations in which licensed persons 
engage. This being the case, Section 65-7-20, supra, is applicable and a contractor's 
license does not have to be obtained.  

We believe the stringent requirements for an installation, repair and service license 
imposed by the Liquefied Petroleum Gas Act, plus the exemption of these licensees 
from the Contractors' Licensing Act, was a legislative recognition that duplication of 
effort by these two agencies was unnecessary and would work an undue hardship on 
persons licensed under the Liquefied Petroleum Gas Act. After all, these licensing acts 
are not revenue statutes; rather, they are enacted under the police power to protect the 
public. This the legislature has done by enacting the Liquefied Petroleum Gas Act.  


