
 

 

Opinion No. 65-125  

July 9, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Ben Hall, Chairman, Board of Trustees, DeBaca General Hospital, 500 N. 10th 
Street, Fort Sumner, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a county hospital grant a discount from regular rates for out-patient laboratory tests 
and X-rays for a neighboring for-profit proprietary nursing home?  

CONCLUSION  

Not unless the charge for the same services to other outpatients is the same.  

OPINION  

{*212} ANALYSIS  

Section 15-48-8, N.M.S.A., 1953 Compilation authorizes boards of county 
commissioners in counties where a county hospital is operated "to establish reasonable 
charges for hospitals service for those who are able to pay therefor."  

Article IX, Section 14, the antidonation provision of our State Constitution, does not 
prohibit a county from making provision for the care and maintenance of sick and 
indigent persons. It seems to us, however, that to charge one rate to patients of a 
nursing home for out-patients tests, and a higher rate for such tests to others who are 
out-patients might well violate "the equal protection of the laws." Article II, Section 18, 
New Mexico Constitution. All within a given class are to be treated alike and the 
classification must be based on some reasonable distinction. Pueblo of Isleta v. 
Tondre, 18 N.M. 388, 137 Pac. 86.  

We see no real distinction here, Simply because an out-patient lives in the for-profit 
nursing home doesn't distinguish him rate wise from other out-patients who have the 
same tests made in the county hospital.  


