
 

 

Opinion No. 65-138  

July 22, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. John S. MacKay, Business Manager, New Mexico School for the Deaf, 1060 
Cerrillos Road, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The New Mexico School for the Deaf is in receipt of a bequest of $ 1,000 from a former 
teacher at the School who, at the time of her death, resided in New York City. Under the 
terms of the will, this bequest is to be used over a period of years to help two students 
through Gallaudet College, a college for the deaf in Washington, D.C.  

QUESTIONS  

1. Is the money received under this bequest subject to budget control, and should this 
income and expenditures be included in our budget reports to the Board of Education 
Finance and the Department of Finance and Administration?  

2. May this money be invested in a savings account or government bonds in order to 
earn additional funds?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*230} ANALYSIS  

Through the years moneys received by state agencies and institutions by way of 
bequests and donations have caused considerable difficulty in the area of 
approximations, budgets and expenditures of such funds. See for example, Opinion 
Nos. 62-9, 62-71 and 62-88.  

The language in the General Appropriation Act of 1965 (Chapter 313, Laws 1965) 
provides that "In addition to the general fund appropriations herein specified, all other 
institutional receipts, grants, unencumbered incomes and prior unexpended balances 



 

 

also are appropriated." Thus the money received from this bequest has been 
appropriated.  

The 1965 General Appropriation Act goes on to provide as follows in regard to 
educational institutions:  

"All expenditures of funds from any source whatsoever shall be in accordance with 
annual budgets approved by the board of educational finance and the department of 
finance and administration." (Emphasis added.)  

The statutory provision creating the Board of Educational Finance (Section 73-29-15) 
also provides that:  

"The board shall receive, adjust and approve the budgets submitted by the several 
institutions prior to submission of said budgets to the budget officers of the state. . . ."  

The 1965 session of the New Mexico Legislature enacted a new Section 73-29-15.1 
(Chapter 267, Laws 1965), providing as follows:  

"In its distribution of available funds and its adjustment and approval of budgets, the 
board of educational finance shall not, in any event or in any manner, substitute for 
public funds any gift, donation, private endowment or other gratuity received or enjoyed 
by an institution in determining the adequate financing of an institution under its charge."  

To recap up to this point, we note the following: (1) expenditures of funds by state 
educational institutions, no matter what the source of such funds, must be in accord with 
annual budgets approved by the Board of Educational Finance and the Department of 
Finance and Administration (Chapter 313, Laws 1965); (2) the Board of Educational 
Finance adjusts and approves the budgets of educational institutions prior to 
transmitting such budgets to the Department of Finance and Administration (Section 73-
29-15); (3) in this adjustment and approval process the Board of Educational Finance is 
not to take into consideration gratuities received by the institution in determining the 
amount of public funds needed by the institution (Section 73-29-15.1).  

While there is no such specific statutory restriction as that contained {*231} in Section 
73-29-15.1 imposed on the Department of Finance and Administration, common sense 
and good government would dictate that it follow the same procedure in regard to such 
bequests as we are here dealing with.  

The present bequest makes the Board of Regents of the School for the Deaf trustee of 
the money received under the will. The School itself is only the nominal beneficiary. The 
ultimate beneficiaries are the two children to be educated. In the absence of such 
bequest, the School would not use appropriated public funds for the purpose dictated in 
the will. Thus if its budgeted public funds were going to be reduced by the amount of 
such bequest, prudence would dictate that the bequest be refused. The School has no 
carte blanche to use such funds for general school purposes; it is given no leeway in 



 

 

their use. Accordingly the School's operations would be damaged if the budgeted public 
funds were to be reduced by the amount of the bequest. And bear in mind that the 
bequest might have been $ 100,000.  

It is inconceivable that a budgetary authority would act in such a manner that a bequest 
for a very worthwhile purpose would have to be refused.  

Since, under the will, the School has eight years to use the bequested money, the next 
budget submitted to the Board of Educational Finance should reflect this bequest and 
the use to be made of the money.  

In your second question you ask whether the bequested money may be invested in a 
savings account or government bonds. You state that the interest as well as the 
principal would be used as directed in the will making the bequest. The answer is yes.  

Under Section 11-2-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, the Board of Regents is the board 
of finance for the School for the Deaf. Section 11-2-54, N.M.S.A., 1953 Compilation 
provides that educational institutions are not required to pay all moneys into the state 
treasury but moneys are to be deposited in a qualified depository. Further, Section 11-2-
25.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that:  

"All moneys of the state of New Mexico, except permanent funds and income derived 
therefrom, not needed to meet expenses of state government for the ensuing quarter 
year should be invested in interest bearing time deposits or short term United States 
government securities. No funds other than those necessary to meet such expenses 
should be permitted to remain in non-interest bearing accounts in state depositories."  

Also see Section 73-30-15, N.M.S.A., 1953 Compilation; Opinion No. 62-88.  

We conclude, therefore, that this money may be invested in a savings account or 
government bonds.  


