
 

 

Opinion No. 65-154  

August 16, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Dante Vaio, State Purchasing Agent, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is the rental of office furniture and equipment, on a monthly basis, subject to the State 
Purchasing Agent's Act.  

2. Is the procedure of handling this equipment the same as that required in the leasing 
of equipment?  

3. How long may a department rent such equipment on a monthly rental basis?  

4. With reference to emergency purchases, if the total payment of rental for several 
months time exceeds the $ 50.00 limit, is this amount to be considered as one sum 
payment or the accumulation of several months' payment?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See analysis.  

3. See analysis.  

4. See analysis.  

OPINION  

{*261} ANALYSIS  

A rental of office furniture and equipment is the same as a lease of same and this office 
has previously held in Attorney General's Opinion No. 59-78 (copy attached) that such a 
lease must be executed by the State Purchasing Agent and meet State Purchasing 
requirements.  



 

 

We assume from the nature of your second question that you have distinguished lease 
from rental on the basis of the term and the manner in which the money for the use and 
possession of such equipment is paid by the lease. If this is the situation, then you do 
not necessarily have to follow the identical procedures for leasing equipment though 
you must necessarily follow the mandatory requirements of the State Purchasing 
Agent's Act. You may, in your discretion, adopt a different procedure for month-to-month 
rentals so long as the regulations establishing such procedure falls within the statutory 
authority granted to you by the Act.  

The answer to your third question again rests with you in your {*262} exercise of 
discretionary authority under Section 6-7-4 and Section 6-7-9 of the Act, N.M.S.A., 1953 
Compilation. In establishing the time limit for the department in the renting of equipment 
on a monthly basis, you should consider the period in which such contract of rental 
would remain in favorable competition with all other favorable proposals for the rental of 
the same equipment. In view of these circumstances we might suggest that the 
establishment by rule of a rental period of one year on a month-to-month basis would 
not be considered an unreasonable exercise of your discretion under the law.  

Your last question refers to Section 6-7-5, supra, which pertains to emergency 
purchases by departments. This law provides for emergency purchases by the 
department of the State under certain specified conditions without going through the 
office of the Purchasing Agent when the cost of such emergency requirements does not 
exceed $ 50.00. Since this Section of the law is based on the actual amount paid by the 
department for the emergency item, we believe that the same basis should be used in 
determining emergency rentals of office items or equipment. . In other words, the total 
amount paid by the department as rent under the contract of rental should be computed 
and that sum used as the basis for deciding whether such contract comes within your 
jurisdiction. Stated in the terms you have used in your question, if the total payment of 
rental for several months time exceeds the $ 50.00, then it is subject to your approval 
and further action as provided by Section 6-7-5, supra.  


