
 

 

Opinion No. 65-146  

August 5, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable John M. Eaves, State Representative /- Dist. 1, Bernalillo County, 2308 
Dietz Place N.W., Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is the City Commission of a municipality located with an A Class County required to 
give notice to property owners with (100) one-hundred feet of an area proposed to be 
annexed by the city, pursuant to a petition signed by 100% of the owners of property 
located within the area so proposed to be annexed?  

2. Is the City Commission of a municipality located within an A Class County required to 
give notice to property owners within one-hundred feet of an area which is proposed to 
be zoned by the City?  

3. May the City Commission of a municipality located within an A Class County proceed 
to annex property pursuant to a petition signed by one-hundred 100% of the owners of 
property located within the area proposed to be annexed if property owners of adjacent 
property protest such annexation?  

4. Can a municipality compel a property owner to connect to a sewer line or be charged 
on a standby basis if such property is located within one-hundred 100 feet of the sewer 
line?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes, but see analysis.  

3. Yes, see analysis.  

4. See analysis.  

OPINION  

{*243} ANALYSIS  



 

 

Information submitted along with the request for the opinion indicates that approximately 
38 acres of land were annexed by a municipality located within an A class county. The 
land so annexed was simultaneously zoned. However, the annexation and the zoning 
were protested by a large number of adjacent property owners but the planning 
commission and city commission by unanimous action proceeded with the annexation 
and zoning. The annexation proceeded under the provisions of Chapter 12, laws of 
1965, (Section 2 (2)) which declares a moratorium on annexation by municipalities 
located within A class counties except when all the owners of real property in a territory 
contiguous to the municipality petition the governing body for annexation of the territory. 
Following this the {*244} governing body adopts an ordinance for such annexation. The 
statute provides no method or requirement for giving notice to the public or to adjacent 
property owners or to property owners within 100 feet of the area proposed to be 
annexed.  

There being no statutory requirement and no provision for the giving of such notice to 
the public or to nearby property owners there is no requirement that such a notice be 
given. Your first question is, therefore, answered in the negative.  

Your next question concerns itself with notice, if any, to be given to adjacent property 
owners within 100 feet of an area proposed to be zoned. Section 14-28-12, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) provides for a public hearing on the establishment of 
regulations and restrictions or establishment of boundaries for zoning purposes. It is 
further provided that all parties in interest and interested citizens shall have an 
opportunity to be heard and requires that 15 days notice of the time and place of the 
hearing shall be published in an official paper or paper of general circulation in the 
municipality. Section 14-28-13, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), concerns itself with 
amending, supplementing, changing, modifying, or repealing of zoning regulations and 
restrictions and provides that in such case if 20% of the owners of property (by area) 
within which the change is proposed or immediately adjacent in the rear thereof 
extending 100 feet therefrom, or of those directly opposite thereto extending 100 feet 
from the street or road fronting and opposite such lands, protest such change, 
modification or repeal, then and in such event such amendment shall not become 
effective except by favorable vote of three-fourths of all members of the legislative or 
governing body of the municipality. The material forwarded along with your request for 
an opinion indicates that notice as to zoning was given and a hearing held following 
which more than three-fourths of the legislative body of the governing municipality 
approved the zoning. This may not have been a change, modification, amendment, or 
repeal or supplement as the case may be. And if not Section 14-28-13 may not apply. In 
any event, under the facts furnished not only was it complied with but even stricter rules 
and procedures were followed.  

The next question concerns itself with whether or not a protest by adjacent or abutting 
owners of property to the area proposed to be annexed can prevent the annexation 
from being accomplished. The question has been partially answered by what has been 
stated above, to-wit: that a municipality may proceed with annexation where a petition is 
presented for annexation of territory contiguous to the municipality executed by all the 



 

 

owners of real property in such territory. The statutes are not concerned with abutting or 
adjacent owners, but merely with the owners of property within the area to be annexed 
and which is contiguous to the municipality. The protest, therefore, by owners of 
adjacent or contiguous property would have no legal effect insofar as barring further 
annexation procedures. The answer to your third question is in the affirmative.  

There is a state statute requiring, in substance, that a property owner within one 
hundred feet of a sewer line connect to the sewer line or pay a standby charge. Section 
14-28-4, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that the city may, by general ordinance, 
require the owner, agent, or occupant of a building or lots and lands that adjoin the 
streets and alleys where sewer pipes are laid to install proper plumbing that connects 
with the sewer. Section 14-40-39, N.M.S.A., 1953 Compilation simplifies the statute 
somewhat and permits the city to make rules and regulations in connection therewith. 
The following Section being 14-40-40, N.M.S.A., 1953 Compilation provides for a 
special assessment to be levied on property adjoining {*245} streets and alleys where 
sewer lines are laid (14-40-38, N.M.S.A., 1953 Compilation) and the levy shall be a lien 
upon the premises upon which they are properly assessed and a personal liability of the 
owner of the property, for sewer service available to such property.  

I find no other statutes pertaining to this particular point and you will note that the 100 
foot classification set forth in your question does not necessarily apply but rather the 
application of the statutes are as to lands adjoining the streets or alleys where sewer 
pipes are laid. In such case the adjoining property owner may be compelled to connect 
to the sewer or to pay a levy on such adjacent premises where sewer service is 
available.  

Until after July 1, 1967 when certain studies have been made, with the Legislature given 
an opportunity to speak on the subject, no annexation may be made by a municipality in 
an A class county except in conformance with the provisions of Chapter 12, Laws of 
1965, i.e., upon a favorable vote by the owners of real property in the area who are 
registered voters in such area upon a 100 percent petition; or when a health hazard is 
present and certain other conditions are met.  


