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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Senator Matias L. Chacon, New Mexico State Senate, State Capitol Building, Santa 
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QUESTION  

QUESTIONS  

1. In a school board election can a person be appointed to serve as an election official 
in a precinct other than the one in which he resides and is registered?  

2. Who may assist the person asking for assistance in a school board election?  

3. What persons are entitled to assistance in voting in a school board election?  

4. Can an elected county official serve as an election official in a school board election?  

CONCLUSIONS  

1. No, but see analysis.  

2. See analysis.  

3. See analysis  

4. Yes, except for sheriffs.  

OPINION  

{*25} ANALYSIS  

Section 3-3-16, N.M.S.A., 1953 Compilation provides in pertinent part as follows:  

"All election officials, including challengers and watchers, shall be legal residents of the 
precinct wherein the election at which they serve is held."  

{*26} Thus we see that an election official must be a legal resident of the precinct in 
which he serves. However, in the case of school board elections we find that Section 3-
2-3.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  



 

 

"For all purposes relating to any and all school elections, including school bond 
elections, all the area within the exterior boundaries of any school district, as now 
defined or as may hereafter be created or altered, is hereby declared an defined to be 
one precinct, whether in one or more counties."  

Based on this statute, a person need only reside in the school district in order to be 
eligible to serve as an election official in a school board election for that district -- 
assuming he qualifies in all other respects.  

Section 73-10-5, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that school board elections shall 
be called, conducted, returned and canvassed in the same manner as municipal 
elections and it further provides for the appointment of three election judges and two 
poll clerks in each voting district. Thus the general provisions regarding assistance are 
applicable and a person eligible for assistance is to be aided "by the two poll clerks and 
one person of his own selection, but by no other person or persons." Sections 3-3-30 
and 3-3-20, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Persons eligible for assistance are those who are unable to mark their ballot (or operate 
a voting machine) due to blindness, defective eyesight, or other physical disability and 
those who are unable to read either the English or Spanish language sufficiently to mark 
a ballot. Sections 3-3-20 and 3-3-30, supra. Before any elector is to be afforded 
assistance he must execute the required affidavit for assistance. Sections 3-3-20 and 3-
3-30, supra.  

We find no statute which prohibits elective county officials, other than sheriffs, from 
serving as election officials in school board elections. See Section 3-3-16, N.M.S.A., 
1953 Compilation.  


