
 

 

Opinion No. 65-157  

August 17, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Representative Arthur L. Dow, State Representative, Bernalillo County, District 15, 
3718 Candelaria, N.E., Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a business collect a $ 2.00 service charge fee on a returned check?  

CONCLUSION  

Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*265} ANALYSIS  

We have been unable to locate any statute either authorizing or prohibiting the 
assessing of a {*266} service charge on a returned check. Therefore, the only authority 
for collecting such a fee on a returned check must arise from the circumstances of the 
transaction itself. If a person gives a business establishment a check with the 
understanding that he will pay a $ 2.00 fee if the check is returned, then the charge is 
enforceable as an express agreement entered into between the parties. However, 
before the duty to pay such a service charge arises there must be an express 
understanding that the charge will be made if the check is returned. The only other 
situation where a party would be liable for the service charge is if an implied contract is 
entered into. The general rule concerning implied contracts is quoted as follows from 17 
C.J.S. "Contracts" § 4, 557:  

". . . A 'contract implied in fact,' . . . arises where the intention of the parties is not 
expressed, but an agreement in fact, creating an obligation, is implied or presumed from 
their acts, or, as it has been otherwise stated, where there are circumstances which, 
according to the ordinary course of dealing and the common understanding of men, 
show a mutual intent to contract."  

From this it follows that if in past dealings with the business, a returned check charge 
has been imposed and the party issuing the check knows of it, an implied contract to 
pay such service charge would arise. The implied contract to pay such service charge 
could arise also if notice is brought to the attention of the party seeking to cash the 



 

 

check. Such notice could be by way of printed announcement displayed in a 
conspicuous place in the store advising that a service charge would be made for 
returned checks. Contracts arising from these circumstances and inferred from the 
conduct of the parties have been recognized by the courts. Bush v. Lane, Cal., 326 
P.2d 640; Iusi v. Chase, Cal., 337 P.2d 79. On the basis of the foregoing, it follows that, 
inversely, if a person does not have the understanding brought to his attention, either 
expressly or impliedly from the circumstances, the service charge is unenforceable 
against the party whose check is returned. If the store refuses to allow the party to 
redeem the check without payment of the fee and if, as a result of the refusal to pay the 
fee, the check is turned over to some collection agency, then their claim is also limited 
to the amount of the check. There would be no legal basis to enforce the collection of 
the service charge over and above the value of the check. This would be true in either 
civil or criminal proceedings.  

In enforcement of such a contract the burden of showing that a contract existed would 
be on the party asserting the existence of the contract, Noyes v. Gold, 310 Ill. App. 1, 
34 N.E.2d 1; Shaw v. Waterhouse, 79 Me. 180, 8 A. 829.  

Trusting that this answers your inquiry.  


