
 

 

Opinion No. 65-158  

August 18, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Leonard J. DeLayo, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Education, State Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does Chapter 30, Laws 1965, make it mandatory that the State Board of Education 
reorganize county school systems by combining its units with an existing adjacent 
municipal administrative unit or units, or by creating a new independent district to 
become effective not later than September 1, 1965?  

CONCLUSION  

Yes, subject to the proviso contained in Section 2, Chapter 30, Laws 1965.  

OPINION  

{*267} ANALYSIS  

In answering your question it seems advisable to set forth the following portions of 
Chapter 30, Laws 1965, so that the mandatory nature of the language used may be 
examined:  

"Each county board of education shall prepare a plan for its administrative 
reorganization to combine it with an existing adjacent municipal or independent 
administrative unit or units, or to create new independent administrative units composed 
of all or some of the existing rural school districts under its jurisdiction. The proposed 
plan shall be presented to the state board of education on or before June 30, 1965 for 
approval. If approved by the state board of education, the plan shall become effective 
on a date set by the state board of education, but not later than September 1, 1965. 
Should the state board of education propose amendments to, or refuse to approve, the 
plan as submitted, the county board of education shall revise the plan and present a 
revised plan to the state board of education for consideration prior to August 1, 1965. If 
the state board of education approves the revised plan, the reorganization shall become 
effective immediately. Should the revised plan be disapproved, or if the county board 
fails to submit a plan, the state board of education shall effect the administrative 
reorganization of the county school system by combining its units with an existing 



 

 

adjacent municipal, administrative unit or units, or by creating a new independent district 
to become effective not later than September 1, 1965. . . ."  

(Emphasis supplied).  

We see then that while the State Board of Education has full discretion in approving or 
rejecting reorganization proposals submitted by county boards of education, if it does 
reject the proposals, the State Board must itself effect the reorganization.  

Notwithstanding what we have said above, the State Board of Education is granted 
considerable latitude in Section 2 of Chapter 30, Laws 1965, wherein it is provided that:  

"After survey the State Board of Education may certify any rural school district or 
school district to be an independent rural school district when satisfied that such 
certification will serve the best interests of the schools in the district or districts so 
certified." (Emphasis added).  

There is absolutely no question but that the legislature intended Section 2 to give the 
Board of Education discretion in the certification therein referred to and quoted above. 
The bill in question (House Bill No. 106) was referred to the House Education 
Committee which reported it with a DO PASS, as amended. One of the amendments 
was the inclusion of Section 2 which was adopted by the House of Representative on 
February 10, 1965.  

Thus while reorganizations are required under Section 1 of Chapter 30, Laws 1965, the 
State Board of Education may under Section 2, after survey, certify any rural school 
district or school district to be an independent rural school district if it makes the 
necessary "best interest" finding.  


