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QUESTION  

QUESTION  

Is there a statute of limitation for accounts receivable of the Soil and Water 
Conservation Districts?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*277} ANALYSIS  

The statute of limitation which generally applies to accounts receivable is found in 
Section 23-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation. This Section provides:  

Those founded upon accounts and unwritten contracts; those brought for injuries to 
property or for the conversion of personal property or for relief upon the ground of fraud, 
and all other actions not herein otherwise provided for and specified within four (4) 
years.  

However, the general rule concerning statutes of limitation as applicable against a state 
is that they do not apply. In State v. Roy, 41 N.M. 308, 68 P.2d 162 (1937), the rule is 
stated as follows:  

It is generally held that statutes of limitation do not apply to actions in behalf of the State 
unless it is specifically so provided in the Statute; or as otherwise stated, unless 
expressly provided in the statute, or unless the statute does so provide by the clearest 
implication.  

Section 23-1-4, supra, does not provide that it applies to the State nor can such be 
implied.  



 

 

The nature of a Soil and Water Conservation District is set forth in Section 45-5-3 (1), 
N.M.S.A., 1953 Compilation as follows:  

"District" or "soil conservation district" means a governmental subdivision of this state, 
and a public body corporate and politic, organized in accordance with the provisions of 
this act, for the purposes, with the powers, and subject to the restrictions hereinafter set 
forth.  

It is therefore our opinion that the Soil and Conservation Districts, being subdivisions of 
this State, are not subject to the statute of limitation which normally applies to accounts 
receivable.  


