
 

 

Opinion No. 65-16  

February 1, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Richard C. Barela, Superintendent, La Joya Consolidated Schools, La Joya, 
New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The La Joya School Board has three vacancies which must be filled by a school 
election of February 2, 1965. Two vacancies are for a six year term, and one vacancy is 
for a four year term due to the death of a board member. The board in its proclamation 
to the electorate and announcing the election stated that candidates filing for the six 
year term or the four year term must specify at the time of filing as a candidate which 
term they are filing for as a board candidate. After the deadline for filing, only one 
person filed for the four year term and four persons filed for the six year term.  

QUESTION  

Some dispute exists under the facts as stated as to whether the person receiving the 
third highest number of votes cast at such election is entitled to be certified as elected to 
the four year term. How is the board to determine which persons have been elected to 
the two six year terms and the one four year term upon such school board?  

CONCLUSION  

1. The two persons running for the six year term positions on the board who rereive the 
highest number and next highest number of total valid votes cast at such election for the 
six year term positions shall be certified as elected to the two six year board positions.  

2. The person running for the four year term position on the board and who receives the 
highest number of total votes cast at such election for such four year position shall be 
certified as elected to the four year board position.  

OPINION  

{*27} ANALYSIS  

We are advised that the La Joya Consolidated School District is an Independent School 
District which previously has consolidated with other independent school districts.  



 

 

The applicable statutory provisions pertaining to Independent School Districts and their 
elections procedure are set forth in Section {*28} 73-9-16 N.M.S.A., 1953 Compilation, 
which provides as follows:  

"Election procedure for Board Members of Independent Districts. -- The procedure for 
the election of such members of the board shall be the same as that prescribed for the 
election of directors in municipal districts."  

Turning to the applicable provisions of the Municipal School District law, we find that 
Section 73-10-2 N.M.S.A., 1953 Compilation and Section 73-10-3 N.M.S.A., 1953 
Compilation provide for the election of school board members and for the filing of 
vacancies.  

Section 73-10-5, supra, specifies the manner in which school elections will be held and 
conducted, and provides in applicable part that:  

"On the first Tuesday in February in each odd numbered year, the qualified electors of 
the district and territories attached thereto for school purposes shall elect at large one or 
two members of the said board as the case may be (except as provided in the section 
next preceding) to succeed those now holding office whose terms expire. The election 
shall be called by the municipal board of education and shall be called, conducted, 
returned and canvassed by the board as in the case of officers in the respective 
incorporated cities, towns and villages. * * *" (Emphasis added).  

Section 73-10-2, supra, sets out that:  

"Except as otherwise provided by law, municipal school districts and the public 
elementary and high schools therein shall be governed by a board of education in the 
name of the "Board of Education . . . and as such, except as otherwise provided, shall 
have like powers over the schools and districts within its jurisdiction as those possessed 
by county boards of education over their respective schools and districts. In addition, 
the municipal boards of education shall have power to fill vacancies in their 
membership, by majority vote of the members of the board, the appointee to hold 
office until the next succeeding election for members of such board. In the event 
that the remaining members of the board cannot reach agreement on a replacement to 
fill any vacancy, or vacancies, for a period of sixty days after said vacancy, or 
vacancies, has occurred, a special election shall be called within thirty days in the same 
manner as provided for the election of regular school boards." (Emphasis added).  

Previously, this office has ruled that upon the death of a member of a municipal board of 
education the replacement is elected for the unexpired term of the deceased board 
member and not for the full six year term. See Attorney General Opinion No. 57-4, 
dated January 14, 1957.  

As noted in Section 73-10-5, quoted supra, the procedure for conducting municipal 
school elections is spelled out and such declares that the method is the same as in the 



 

 

case of elections for incorporated cities, towns and villages. Looking to Sections 14-14-
1 through 14-14-5 N.M.S.A., 1953 Compilation, the election procedure for such 
incorporated entities is set forth. This statute instead of delineating the answer refers us 
once more to another statute, stating:  

"The trustees or council of every municipal corporation shall appoint the judges and 
clerks of municipal elections and . . . all elections for municipal officers shall in all 
respects be held and conducted in the manner prescribed by law in cases of 
county elections. * * *" (Emphasis added).  

{*29} Following the dictates of this section we have searched the statutes for the 
reference as to the method of conducting county elections and find that no clear statute 
apparently exists referring to the method for conducting county elections. However, in 
Telles v. Carter, (1953) 57 N.M. 704, 262 P. 2d 985, our Supreme Court noted that 
certain municipal election procedures were controlled by the general election laws. This 
was also the result concluded in Attorney General's Opinion No. 65-14, dated January 
27, 1965.  

Section 3-3-1 N.M.S.A., 1953 Compilation, refers to the giving of notice of election for 
county or statewide elections, and speaks of the proclamation which is to be issued 
announcing such elections. We think that insofar as the procedure for issuing such 
proclamations of election is concerned such school district would follow the provisions 
of Section 14-14-3, supra. A careful examination of the above statutes pertaining to 
election proclamations leads us to the conclusion that the school board has the power 
to specify in its election proclamation that candidates filing for office must state whether 
they are running for either a six year term, or the four year term to fill the vacancy. This 
was, as we are given to understand, the practice that your board followed in announcing 
the election and in publishing the election proclamation. We think this was correct and 
that candidates filing for such office are bound by this election notice as to the particular 
board term they are seeking.  

Thus, we conclude that the two persons running for the six year term positions on the 
board who receive the highest number and next highest number of total valid votes cast 
at such election for the six year term positions should be certified as elected to the two 
six year board positions. Additionally, the person running for the four year term position 
on the board and who receives the highest number of total votes cast at such election 
for such four year position shall be certified as elected to the four year board position. In 
the case of any write in candidates should they receive the highest number of votes for 
either the six year board positions or the four year board position they would be entitled 
to be certified as elected to the board position which the write in ballots particularly 
specified.  


