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QUESTION
QUESTION

May a municipality expend public funds to retain a public relations firm for the purpose
of advertising the city and disseminating information to the citizenry relative to the
activities of the city government?

CONCLUSION

Yes, subject to the limitations hereinafter set forth.
OPINION

{*281} ANALYSIS

It is a fundamental principal in this State that municipalities have only such powers as
are expressly granted them or as are necessarily implied from expressed powers.

Insofar as municipal finances are concerned, the 1965 Municipal Code provides as
follows in Section 14-36-2:

"The governing body shall: A. Control the finances and property of the municipality; B.
appropriate money for Municipal purposes only; and C. provide for payment of debts
{*282} and expenses of the municipality." (Emphasis added).

This provision narrows the issue to the following: In the expenditure of public funds by a
municipality for the purpose of advertising the city and disseminating information relative
to the activities of city government a municipal purpose?

In order to answer your question we must make two assumptions, to-wit: that the city
charter does not prohibit the expenditure of city funds for these purposes, and that the
city will not issue bonds for the purpose of raising the revenue necessary to pay the cost
of such advertising.



The first assumption must be made because if the charter contains such a restriction, it
controls. Section 14-14-11, Municipal Code. The second assumption must be made
because if bonds are to be issued to finance the program, then a majority vote of the
electorate approving the issuance must be obtained. Article 1X, Section 12, New Mexico
Constitution.

Keeping these assumptions in mind, we turn to the judicial precedent dealing with the
subject matter of your inquiry. In the case of Sacramento Chamber of Commerce v.
Stephens, Cal., 299 Pac. 728, the court stated as follows:

"...Iitis now generally held to be well within a public purpose for any given locality to
expend public funds, within due limitations, for advertising and otherwise calling
attention to its natural advantages, its resources, its enterprises, and its adaptability for
industrial sites, with the object of increasing its trade and commerce and of encouraging
people to settle in that particular community." (Emphasis added).

In a similar vein, the North Carolina court held in the 1960 case of Dennis v. City of
Raleigh, N.C., 116 S.E. 2d 923 that moneys used "for advertising to promote the public
interest and general welfare of the city" was a legal expenditure for a "public purpose."
And the phrase "public purpose” is synonymous with the phrase "municipal purpose”,
the latter of which is used in our Municipal Code. Gurin v. City of Tallahassee, Fla.,
132 So. 2d 275.

There are a few cases, Moreland v. City of San Antonio, Tex., 116 S.W. 2d 823 to
name a particularly appropriate one, which hold that public funds may be expended to
advertise a city only, if expressly authorized by statute or city charter. But even this
doctrine creates no legal impediment to the expenditures here in question. In 1925 our
legislature enacted Sections 14-44-1 through 14-44-3, N.M.S.A., 1953 Compilation
authorizing municipalities with a population of 5,000 more to levy a tax for the purpose
of advertising the municipality. Admittedly this Act was repealed by the Municipal Code
(Chapter 300, Laws 1965), but that was simply done in order to codify our municipal
laws. Since the new Code authorizes expenditures for municipal purposes, and since
advertising and promoting a municipality is such a purpose, as seen above, there is
statutory authorization for such expenditures.

City government is a vital factor in the growth or decline of a municipality and we do not
believe that "advertising” the municipality is limited to programs designed solely to
attracting more people to move to the area. Just as important, and perhaps even more
S0, is an advertising program with the objective of informing the populace of the
activities of city government.

However, we would note in conclusion that the advertising program must be for the
benefit of the citizenry. It must be designed to disseminate information to the inhabitants
of the community and cannot be used to promote or advertise any individual or
individuals.



{*283} Under the conditions set forth above, we answer your question in the affirmative.



