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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: Mr. Raymond E. Keithly, District Attorney, County Court House, Truth or 
Consequences, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Where a party attempts to file proceedings in the Probate Court without representation 
of an attorney and is unlicensed himself and is making the filing in behalf of a minor as 
his guardian or next friend, may he file the proceedings notwithstanding Section 18-1-26 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)?  

CONCLUSION  

No, because of Section 30-2-7 N.M.S.A., 1953 Compilation.  

OPINION  

{*296} ANALYSIS  

Section 18-1-26 N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that no person shall 
practice law in any of the courts of this state except courts of justices of the peace 
unless he has been admitted to the Bar of New Mexico or issued a temporary license as 
provided in the section. This section has no bearing on the situation you present.  

Sections 30-2-1 through 30-2-23 N.M.S.A., 1953 Compilation, pertain to probate of wills 
and Section 30-2-7 N.M.S.A., 1953 Compilation provides specifically as follows:  

"If it shall appear that any of the heirs-at-law, devisees or legatees are minors, or 
persons of unsound mind, the court shall, after service of such notice being made upon 
such minor or incompetent person and prior to examining the attesting witnesses to any 
will or hearing any objections to such will or the probate of the same, appoint some 
attorney as guardian ad litem for such minors or persons of unsound mind, to appear in 
the probate court in their behalf in connection with the probate of such will, and to 
represent them at such hearing, and all subsequent hearings on appeal, and in all 
matters in connection with the administration of said estate. The guardian of the person 
or next friend of any such minor, or person of unsound mind, shall have the preferential 
right to apply for the appointment of a guardian ad litem, if application is made for such 
appointment within five [5] days after service of such notice upon the minor or person of 



 

 

unsound mind. If no such application is made within said five-day period, then the 
appointment of such guardian ad litem may be made upon the motion of any other 
interested party or by the court upon its own motion."  

As you can see from this it is mandatory that a minor have an attorney as his guardian 
ad litem in any matter involving the probate of wills. The only right a guardian or next 
friend has under this section is the preferential right to name the guardian ad litem if an 
application for such a preferential appointment is made five (5) days after the minor 
received notice of the probate. The answer, therefore to your question is no, but not 
because of the section you cited, but because of Section 30-2-7, supra.  


