
 

 

Opinion No. 65-17  

February 2, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Joel M. Carson, Assistant 
Attorney General  

TO: Inez B. Gill, Legislative Fiscal Analyst, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it illegal for the taxing authorities for various school districts in New Mexico to cause 
taxes to be levied on property within such school districts and then budget them and 
allocate a portion of the proceeds of such taxes to municipalities located in such school 
districts for the use of such municipalities?  

CONCLUSIONS  

See analysis.  

OPINION  

{*29} ANALYSIS  

For a number of years some school districts within this state have levied a 4 1/2 mill 
direct charge levy upon all property located within the school districts including that 
located in municipal corporations. The municipalities have made no such levy. The 
school districts have levied the tax and have paid the municipalities approximately {*30} 
the same amount which would have been raised by them if the municipality had a 2 1/4 
mill levy. Opinion No. 6265 held such a procedure proper. We see no reason to overturn 
that decision.  

New Mexico Constitutional Article VIII Section 2 permits a levy of not exceeding 4 mills 
for state purposes other than institutional requirements and maximum levy of 10 mills 
for all state purposes. A levy for state levy is limited to 5 1/2 mills leaving 4 1/2 mills to 
be levied by the school district and municipality. The finance department regulates the 
levy made by the county commissioners in order to insure compliance with necessary 
budgetary requirements. See N.M.S.A. 72-4-4, 72-4-11.  

In Opinion No. 6265 we held that the State Tax Commission had the power to 
determine the distribution of the above mentioned 4 1/2 mill levy. While the function of 
making the determination as to the distribution of the levy has been transferred from the 
State Tax Commission to the Department of Finance and Administration nothing has 



 

 

transpired which would take from the Department of Finance and Administration the 
power formerly held by the State Tax Commission. Therefore the power to make the 
determination as to the distribution of the levy still remains intact.  

A second question must then be answered. If the school district can authorize the 4 1/2 
mill levy mentioned above with the approval of the Board of Finance, does the district 
have the power to distribute a portion of the proceeds of the levy to the municipality? 
Relying on the authority of the now repealed N.M.S.A., 73-7-6 we said that the school 
district had the authority to make distribution of the funds acquired by reason of the levy 
and that a portion of this distribution could be given to the municipality. The school 
budgets are now required to be submitted in a different form than that required by 
N.M.S.A., 72-7-1 through 73-7-16. The form to be followed is set forth in N.M.S.A., 73-7-
84 (P.S.). The same material required by N.M.S.A., 73-7-6 is still required to be 
submitted. We are still of the opinion that the school district may distribute a portion of 
the money which it receives pursuant to the levy authorized by N.M.S.A., 73-7-85 to the 
municipal schools.  

We ask you to note, however, that Opinion No. 6265 cautioned that there were hazards 
in making such a distribution of the money. The legislation which has passed since the 
writing of that opinion has not decreased these hazards.  


