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September 3, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Martin B. Vigil, Capt., New Mexico State Police, Espanola, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a justice of the peace hold court within an Indian Pueblo?  

CONCLUSION  

Yes, providing the court is in the proper precinct.  

OPINION  

{*287} ANALYSIS  

We understood from your request that the question herein was prompted by complaints 
from traffic violators.  

Many Opinions have issued from this office regarding the requirements imposed upon 
justice of the peace as to where they must conduct court. See annotations to Section 
36-2-8, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Pertinent language of Section 36-2-8, supra, is as follows:  

"Territorial limits of jurisdiction -- Residence. -- The jurisdiction of justices of the peace 
shall be coextensive with the limits of the county in which they shall be elected; 
Provided, that every justice of the peace shall reside and hold his office in the precinct 
for which he may be elected, except that in counties in which there is located or situated 
a city or town of more than two thousand (2,000) inhabitants, as shown by the last 
United States census, any such justice of the peace living in and elected in a precinct 
which is situated in whole or in part within the corporate limits of such town or city of 
more than two thousand (2,000) inhabitants may try any and all cases which he is 
otherwise entitled to try and may hold his court for the trial thereof and have his office 
anywhere within the corporate limits of the said city or town; . . ."  

It is clear that a justice of the peace must comply with the requirements as to residence 
and location of his office as specified above. Assuming therefore that such requirements 
have been met in the present instance, the only question remaining would be whether 



 

 

the fact that a judge happens to conduct his court in an Indian Pueblo would affect his 
power to act judicially. Certainly the fact that his office is located on Indian land cannot 
have the effect of enlarging his jurisdiction in any respect. He would retain a status 
equal to that of any other justice of the peace in this state.  

Indian lands are included within the precincts for voting purposes. In Montoya v. 
Bolack, 70 N.M. 196, 372 P. 2d 387, it was said that: ". . . the Navajo Indian 
Reservation is not a completely separate entity existing outside of the political and 
governmental jurisdiction of the State of New Mexico. . . ." This same reasoning would 
more than likely apply to any other type of Indian reservation.  

No reason is apparent nor have we found any express restriction which would affect the 
power of a justice of the peace to carry out his duties simply because his court was 
conducted on Indian land. The answer to the question posed, therefore, must be in the 
affirmative, {*288} provided that all statutory requirements are met.  


