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October 11, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. H. C. Pannell, President, New Mexico Junior College, 106 East Taylor, Hobbs, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it legal for the New Mexico Junior College to borrow funds from Lea County (County 
Commissioners) to pay operating expenses, said loan to be repaid when the first tax 
collections are made?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*316} ANALYSIS  

The Junior College Act is contained in Sections 73-33-1 to {*317} 73-33-20, N.M.S.A., 
1953 Compilation, (P.S.). The duties and powers of the junior college board are 
specified in Section 73-33-9, (P.S.), Supra, which reads as follows:  

"73-33-9. BOARD DUTIES. -- A. It shall be the duty of the junior college board to 
determine financial and educational policies of the college. The board shall provide for 
the management of the junior college and execution of these policies by selecting a 
competent president for the college, and upon his recommendation shall employ other 
administrative personnel, instructional staff, or other personnel, as may be needed, for 
the operation, maintenance, and administration of the college.  

"B. The college board shall have the power to fix tuition and fee rates for resident and 
nonresident students of the district, to accept gifts, to accept federal aid, to purchase, 
hold sell, and rent property and equipment, and to promote the general welfare of the 
institution for the best interest of educational service to the people of the junior college 
district."  

Nowhere in that section, or in any other for that matter, is the Board given specific 
authorization for borrowing money for operational expenses from either a private 
individual, a state agency or a political subdivision. On the contrary, Section 73-33-14, 



 

 

supra, specifies the procedures to be followed for acquiring funds for the operation of a 
junior college, by a special tax levy authorized pursuant to an election within the district. 
Naturally, we realize that the present inquiry has arisen because the collections under 
the first tax levy authorized have not started to come in and that the actual operation of 
the college has commenced and consequently debts have been incurred. Unfortunately, 
however, this fact may not now be considered.  

Because it is sought to borrow from a political subdivision of the state, to wit, a county, 
we must look not only to one side of the coin but to both. In other words, we must 
determine not only whether the junior college is authorized to loan such funds. A 
negative reply to either question will necessarily preclude use of the contemplated 
transaction for raising funds.  

Notwithstanding the fact that Section 73-33-20, supra, directs that the Junior College 
Act is to be liberally construed to effect its purposes, such colleges are still creations of 
the legislature and therefore must be held to have only such powers as are expressly or 
impliedly granted thereto by the legislature. Since provision is made for obtaining funds 
for the operation of the college, it would not appear that any implied power could be said 
to have been given the Board for acquiring money in any other manner, except perhaps 
by gift.  

In our review of the statutes relating to counties (Chapter 15 "Counties," N.M.S.A., 1953 
Compilation and applicable portions of Chapter 11, "Public Finances," N.M.S.A., 1953 
Compilation) we have not found specific authority granted to a county to loan its public 
money. It is generally said that a county has only such powers and can perform only 
such duties as are expressly or impliedly conferred or imposed upon it by constitutional 
or statutory provision, and that it would have only the implied powers to do those acts 
which were necessary to enable it to exercise its express powers or to accomplish the 
objects for which it was created. See 20 C.J.S. 802, 803, § 49 "Counties," and Williams 
v. Wylie, 60 S.E. 2d 586, 217 S.C. 247. This case also held that a reasonable doubt as 
to the existence of a particular power of the governing board of a county must be 
resolved against the board.  

The extent of power granted to counties for disposition of surplus {*318} funds seems to 
be set forth specifically in Section 11-2-7, N.M.S.A., 1953 Compilation which states in 
pertinent part, as follows:  

"11-2-7. DEPOSIT AND INVESTMENT OF FUNDS. -- . . . County, city or town 
treasurers, by and with the advice and consent of their respective boards of finance 
charged with the supervision and control of the respective funds, shall have the power 
to invest all sinking funds or moneys remaining unexpended from the proceeds of any 
issue of bonds or other negotiable securities of any county, city, town or school district 
which are now or may hereafter by law be entrusted to their care and custody and all 
moneys not immediately necessary for the public uses of such counties, cities, 
towns or school districts in bonds or negotiable securities of the United States of 
America, the state of New Mexico, or of any county, city, town or school district of New 



 

 

Mexico, if such city, town or school district has a taxable valuation of real property for 
the last preceding year of at least one million dollars and shall not have defaulted in the 
payment of any interest or sinking fund obligation or failed to meet any bonds at 
maturity at any time within five (5) years last preceding."  

Any implied power to loan county funds, as sought to be done in this instance, would 
probably arise from the above language. However, we do not believe that even a liberal 
reading thereof would permit a finding that such an implied power exists. Besides this, 
Article IX, Section 14 of the New Mexico Constitution prohibits a county from directly or 
indirectly lending or pledging its credit.  

Considering the absence of any express or implied statutory or constitutional 
authorization to counties of New Mexico to lend their monies, as contemplated here, it is 
our opinion that a loan of Lea County funds to the New Mexico Junior College would not 
be legal.  


