
 

 

Opinion No. 65-179  

September 14, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Ben Mason, Chief, Budget Division, Department of Finance and Administration, 
State Capitol Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

What rate of reimbursement for travel expense applies to board and commission 
members who are non-salaried state officials?  

CONCLUSION  

These set forth in the Per Diem and Mileage Act.  

OPINION  

{*294} ANALYSIS  

The 1965 Session of the Legislature enacted two separate statutes {*295} on this 
general subject. Chapter 313, Laws 1965 (General Appropriation Act) provides as 
follows in Section 18:  

The state board of finance shall allow in lieu of actual expenses of subsistence and 
lodging for official travel of public officers and employees an amount not to exceed 
twenty dollars ($ 20.00) per diem for travel within the state. The rate of per diem or 
expense allowance for out-of-state travel shall be at the discretion of the governor but 
not to exceed twenty-five dollars ($ 25.00) per diem. The state board of finance shall 
allow a mileage rate for travel by privately owned automobiles in an amount not to 
exceed ten cents ($ .10) per mile, and for travel by privately owned aircraft in an amount 
not to exceed fifteen cents ($ .15) per air mile."  

The 1965 legislature also enacted Chapter 259, Laws 1965, which provides as follows:  

"Notwithstanding any specific law to the contrary, any appointed, non-salaried state 
official of the executive department who serves on a state board or commission shall 
receive for his service on such board or commission reimbursement in the form of per 
diem and mileage at the rates set in the Per Diem and Mileage Act and shall receive 
no other compensation, prerequisite or allowance.  



 

 

Nothing in this act shall prevent a person who receives a salary from state funds from 
serving as a member of any board or commission, but if he does serve, he shall not 
be entitled to per diem and mileage for service on the board or commission, 
unless the service is away from the term in which his duty station is located, and 
in that case he shall receive per diem and mileage allowance at the rate set for 
salaried state employees, rather than the rate set in the Per Diem and Mileage Act.  

If any board or commission cannot within its budgeted funds pay per diem and mileage 
at the rate set in the Per Diem and Mileage Act, and this fact is certified to by the 
department of finance and administration, the amount allowed may be reduced by the 
board or commission, but the reduction in the rate shall not entitle the member to any 
other compensation, perquisite or allowance which may have been heretofore allowed 
by the statute relating to the compensation of that particular board or commission." 
(Emphasis added)  

It is quite obvious that there is a conflict between the two statutes set forth above insofar 
as nonsalaried members of executive boards and commissions are concerned. This is 
so because in some respects the amounts provided in the Per Diem and Mileage Act, 
Section 5-10-1, et seq., are not the same as those provided in the General 
Appropriation Act.  

Where two statutes cover the same subject matter, and one of them does so in general 
terms and the other in a more detailed way, the two should be harmonized, if possible, 
and construed together. State v. Rue, 72 N.M. 212, 382 P. 2d 697. But to the extent of 
any irreconcilable conflict, the more specific statute will control. State v. Spahr, 64 N.M. 
395, 328, P. 2d 1093.  

Here the more specific statute is Chapter 259, Laws 1965, dealing with reimbursement 
of appointive board and commission members. The provision in the General 
Appropriation Act, on the other hand, refers to public officers and employees. Thus, 
non-salaried board and commission members are to be reimbursed in accordance with 
the Per Diem and Mileage Act. State salaried board and commission {*296} members 
are to be reimbursed in accordance with the General Appropriation Act provision.  


