
 

 

Opinion No. 65-214  

October 29, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. Merrill E. DeLonge, Deputy Planning Officer, State Planning Office, 120 S. 
Capitol, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is there a conflict in planning and platting jurisdiction granted to municipalities over 
100,000 by Section 14-18-5 N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), and the jurisdiction to 
approve the subdivision and platting of land granted to municipalities of over 25,000 by 
Section 14-19-5, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)?  

2. Do Sections 14-19-1 and 14-19-2, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) allow exclusive 
use of metes and bounds to describe internal as well as external boundaries in land 
which is to be subdivided?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*348} ANALYSIS  

Sections 14-18-5, supra, and 14-19-5, supra, read as follows:  

"14-18-5. PLANNING AND PLATTING JURISDICTION. -- A. Each municipality shall 
have planning and platting jurisdiction within its municipal boundary. The planning and 
platting jurisdiction of a municipality:  

(1) having a population of one hundred thousand or more persons includes all territory 
within ten miles of its boundary and not within the boundary of another municipality;  

(2) having a population of twenty-five thousand or more persons, but less than one 
hundred thousand persons, includes all territory within five miles of its boundary and not 
within the boundary of another municipality; or  



 

 

(3) having a population of less than twenty-five thousand persons, includes all territory 
within three miles of its boundary and not within the boundary of another municipality.  

B. If territory, not lying within the boundary of a municipality, is within the jurisdiction of 
more than one municipality, the planning and platting jurisdiction of each municipality 
shall terminate equidistant from the boundary of each municipality unless one 
municipality has a population of less than two thousand five hundred persons and 
another municipality has a population of more than two thousand five hundred persons. 
Than the planning and platting jurisdiction of {*349} the municipality having the greatest 
population extends to such territory."  

"14-19-5. COUNTY AND MUNICIPAL JURISDICTION OVER SUBDIVISION -- 
CONCURRENT JURISDICTION -- ACCEPTANCE OF UNAPPROVED STREETS. -- A. 
For the purpose of approving the subdivision and platting of land:  

(1) The jurisdiction of a county includes all territory not within the boundary of a 
municipality;  

(2) the jurisdiction of a municipality having a population of twenty-five thousand or more 
persons includes all territory within five miles of the boundary of the municipality and not 
within the boundary of another municipality; and  

(3) the jurisdiction of a municipality having a population of less than twenty-five 
thousand persons includes all territory within three miles of the municipal boundary and 
not within the boundary of another municipality. Each municipality shall have jurisdiction 
over the territory within its boundary.  

B. If territory, not lying within the boundary of a municipality, is within the platting 
jurisdiction of more than one municipality, the platting jurisdiction of each municipality 
shall terminate equidistant from the boundary of each municipality unless one 
municipality has a population of less than two thousand five hundred persons. Then the 
platting jurisdiction of the municipality having the greatest population extends to such 
territory.  

C. The county and a municipality shall exercise concurrent jurisdiction over territory 
within the platting jurisdiction of both the county and the municipality.  

D. Subject to the provisions of this section, the governing body of a municipality or the 
board of county commissioners shall not accept, lay out, open, improve, grade, pave or 
light any street or authorize the laying of water mains, sewers, connections or other 
facilities or utilities in any street within the municipality or within the planning and platting 
jurisdiction of the municipality unless the street corresponds in location and lines with a 
street shown on a subdivision plat approved by the planning authority or a street plat 
adopted by the planning authority.  



 

 

E. The governing body of a municipality or the board of county commissioners may 
locate, construct or accept any other street if the ordinance or resolution accepting the 
street is first submitted to the planning authority for approval or disapproval. If 
disapproved by the planning authority, the ordinance or resolution accepting the street 
may be approved by a two-thirds vote of all the members of the governing body of the 
municipality or board of county commissioners. A street accepted by the planning 
authority or by a two-thirds vote of all the members of the governing body of the 
municipality or board of county commissioners shall have the same status as any other 
public street."  

Section 14-18-5, supra, gives cities of over 100,000 jurisdiction for planning and 
platting" in "all territory within ten miles of its boundary". Section 14-19-5, supra, gives 
all municipalities of more than 25,000 jurisdiction for "approving the subdivision and 
platting of land" over "all territory within five [5] miles of the {*350} boundary of the 
municipality". This means there is a geographical difference between the two 
jurisdictions of five miles for municipalities of over 100,000. It is this difference which 
has caused the difficulty in this case.  

If the terms "planning and platting" and "approving of subdivision and platting" do not 
mean the same things, then there is no conflict because there would be two qualitatively 
different jurisdictions. Consequently, the two different geographical jurisdictions for cities 
of 100,000 or more would be able to stand.  

In the case of Carlsbad v. Caviness, 66 N.M. 230, 346 P.2d 310, the term "planning 
and platting jurisdiction" was interpreted to mean that a municipality was empowered to 
provide for "the systematic and orderly development of a community with particular 
regard for streets, parks, industrial and commercial undertakings, civic beauty, and 
other kindred matters properly included within police power." The Court pointed out in 
particular that such jurisdiction was in aid of a municipality's authority to create a master 
plan under the former Municipal Code, section 14-2-18, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
repealed Laws 1956, Ch. 300.  

It is inescapable that the same interpretation of "planning and platting jurisdiction" is 
required under the present Municipal Code. Section 14-18-9, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) provides a master plan shall be created covering" the municipality 
and the area within the planning and platting jurisdiction of the municipality." Therefore, 
for purposes of this opinion, the most important feature of "planning and platting 
jurisdiction" is that such jurisdiction gives municipalities the power, within a given 
geographic area, to anticipate and provide for future development of the municipality 
and its environs. This jurisdiction is given to a municipality so it may presently create 
regulations for subdivisions, Section 14-18-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), and 
prepare a master plan, Section 14-18-9, supra, and do certain other acts so that it will 
be prepared to act when growth occurs.  

When the prepared-for growth is about to occur, Section 14-19-5, supra, comes into 
play. This statute gives a municipality authority to approve the subdivision and platting 



 

 

of land within a certain distance from the municipal boundaries. This statute gives a 
municipality or a board of county commissioners concurrent authority to carry into effect 
the master plan.  

It has been demonstrated that there are two jurisdictions for two different purposes. One 
provides municipalities with a means for making a master plan for future development. 
The other jurisdiction provides a municipality with the power to put that plan to work. 
Therefore, the fact that the former jurisdiction is in one instance geographically greater 
than the latter does not affect the validity of either jurisdiction.  

Sections 14-19-1 and 14-9-2, supra, provide as follows:  

"14-19-1. PLATTING -- DEFINITIONS. -- 'Subdivide' or 'subdivision' means the division 
of land into two or more parts by platting or by metes and bounds and description into 
tracts of less than five acres for the purpose of:  

A. Sale for building purposes;  

B. Laying out a municipality or any part thereof;  

C. Adding to a municipality;  

D. Laying out suburban lots; or  

E. Resubdivision.  

'Plat' means map, chart, plan or replat which contains a {*351} description of subdivided 
land."  

"14-19-2. SUBDIVISION -- DESCRIPTION. -- Every person who desires to subdivide 
land shall furnish a plat of the proposed subdivision, prepared by a registered, licensed 
surveyor of New Mexico. The plat shall refer to permanent monuments and shall 
accurately describe lot, number each lot in progression, give its dimensions and the 
dimensions of all land dedicated for public use or for the use of the owners of lots 
fronting or adjacent to the land. Descriptions of the lots by number and plat designation 
are valid in conveyances and for the purpose of taxation."  

Section 14-19-1, supra, merely defines the words "subdivide", "subdivision", and "plat". 
This section does not describe what standards shall be met by persons who wish to 
subdivide land.  

Section 14-19-2, supra, specifically requires that a "plat" be furnished by "every person 
who desires to subdivide land". This "plat" must, of course, fall within the meaning of 
that word as defined by 14-19-1, supra. Therefore, whenever it is possible for a plat to 
be made up with a metes and bounds description, then and only then, will a metes and 
bounds description satisfy the demands of 14-19-2, supra.  


