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QUESTION
QUESTIONS
1. May a county maintain "Public" as opposed to "County" roads within a county?

2. In what instances, if any, may county road equipment be used to service other than
county property?

3. May the county assist in the construction of bridges or community roads when it will
benefit the general public?

CONCLUSION
1. See Analysis.
2. See Analysis.
3. See Analysis.
OPINION
{*373} ANALYSIS

We have taken the liberty of rewording and combining your {*374} questions into the
ones you see above. Each county is charged with the duty to maintain and keep in
repair all public highways except those owned and operated by private corporations and
those within the corporate limits of any incorporated city, or town. Section 55-1-2,
N.M.S.A., 1953 Compilation. Public highways are defined in Section 55-1-1, N.M.S.A,,
1953 Compilation as follows:

"Public highways -- Definition. -- All roads and highways, except private roads,
established n pursuance of any law of New Mexico, and roads dedicated to public use,
that have not been vacated or abandoned, and such other roads as are recognized and
maintained by the corporate authorities of any county in New Mexico, are hereby
declared to be public highways."



Because of Section 55-1-1, supra, and State v. Board of Commissioners of
Bernalillo County, 49 N.M. 218 we know that a board of county commissioners may
impliedly accept a road so as to render the county liable for the maintenance of the
highway. It is possible that the road you have described in your first question is actually
a public highway, the maintenance of which is the responsibility of your county. If this is
so, then the county has a duty to maintain that road. However, if the road is not a public
highway within the meaning of Section 55-1-1, supra, then the county has neither the
duty nor the authority to maintain such a road. Without specific statutory authority we
believe the maintenance of a non-public highway would constitute misuse of county

property.

We find no statutory authority that would permit the county to use its road fund and
equipment in performing general services throughout the community. In other words
there is no authority to maintain or perform services on such as church grounds, public
recreation play grounds or public school grounds. In Attorney General Opinion No. 58-
11 issued January 20, 1958, we ruled that county road funds may not be used for any
purpose except the maintenance of public highways within a county. Because of the
lack of authority noted above and because all funds for road or bridge purposes in each
county must go through the road fund, we are of the opinion that road equipment may
not be used for general community purposes. This conclusion does not mean, however,
that the county may not hire out its road equipment for use on private property. This
office has previously ruled that this was proper. See Attorney General Opinion No. 5260
dated December 2, 1949.

A county has the same authority to construct or repair bridges as it has for roads. All
funds for road and bridge purposes must go through the county road fund. As outlined
above this fund can only be used for those roads and bridges which are public highways
within Section 55-1-1, supra. Therefore, if the community roads you refer to in question
No. 3 are not public highways, then the county may not construct or maintain them. In
this connection, however, we refer you to Article 5 of Chapter 55 N.M.S.A., 1953
Compilation which covers vacation, alteration and establishment of county roads and
bridges. Perhaps the roads with which you are concerned should be established as
county roads.

In connection with question No. 2, we add that we do feel that a county has the power to
act through its commissioners in emergency situations to protect the lives and property
of its inhabitants and this would include the use of county road equipment upon public
highways or private property when an emergency warranted that use.



