
 

 

Opinion No. 65-29  

February 17, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Executive Secretary, Public Employees Retirement Association, 
113 Washington Avenue, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are members of the State Highway Commission eligible for membership in the Public 
Employees Retirement Association?  

CONCLUSION  

Not at present.  

OPINION  

{*53} ANALYSIS  

Section 5-5-1(G), N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) defines employees as follows:  

"'Employee' means any person, including any elected official, who is in the employ of 
any public employer and whose salary is paid by warrant or any other medium from any 
income of said public employer."  

Section 55-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), as amended in 1963, provides as 
follows:  

"REIMBURSEMENT OF STATE HIGHWAY COMMISSIONERS. The members of the 
state highway commission shall receive per diem and mileage as provided in the Per 
Diem and Mileage Act, and shall receive no other compensation, perquisite or 
allowance."  

{*54} Prior to this amendment the section read as follows:  

"The members of the state highway commission, as compensation for their services, 
shall receive the sum of fifteen dollars ($ 15.00) per day while actually engaged in the 
discharge of their duties as members of the state highway commission and shall also 
receive reimbursement for travel expenses at the rate of eight cents ($ .08) per mile for 



 

 

attending meetings or traveling in connection with their duties, except while traveling in 
stateowned vehicles or aircraft."  

Perhaps prior to the amendment in 1963 it could be reasonably argued that the fifteen 
dollars per day was "salary." However, since the 1963 session changed the terminology 
to "reimbursement", it certainly implies that the twenty dollars is for "out-of-pocket" 
expenses.  

There are a number of other provisions which show a definite legislative intent that 
board and commission members who receive per diem only are not to be covered by 
the Public Employees Retirement Act. For one thing, members of the association 
contribute to the fund. "Contributing member" is defined in Section 5-5-1(K), N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) as ". . . any member who is making contributions to the 
employees savings fund by payroll deductions and for whom an affiliated public 
employer is making payments to the employers' accumulation fund."  

In the case of board and commission members who draw per diem only, there is no 
payroll deduction for the "employee's" contribution; neither do the various boards and 
agencies budget and pay money for the "employer's" share.  

Another provision in the Public Employees Retirement Act, specifically Section 5-5-7, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), limits service credit by providing that "in no case 
shall any member be credited with (1) a month of service for less than fifteen days of 
service in any calendar month, or (2) a year of service for less than twelve months of 
service in any calendar year."  

It is thus our opinion that there is no legislative sanction for board and commission 
members who draw per diem and mileage only to become members of the Public 
Employees Retirement Association -- this no matter how many days the person devotes 
to board and commission duties.  

Should the legislature so desire, it could amend the Public Employees Retirement Act to 
cover such persons. It could provide the necessary funds for employer contributions and 
it could give credit for previous service upon fulfillment of certain conditions by the board 
or commission members. This is basically what the legislature did in the legislative 
retirement act. Section 5-5-6.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)  


