
 

 

Opinion No. 65-30  

February 18, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Jerry Wertheim, Assistant 
Attorney General  

TO: Max M. Gonzales, Commissioner of Revenue, Bureau of Revenue, State of New 
Mexico, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the authorized agent or auditor of the Bureau of Revenue examine books and 
records of a taxpayer beyond three years from the date of the examination if such books 
and records have been voluntarily maintained beyond that period?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*55} ANALYSIS  

Sections 72-16-34 and 72-17-21, N.M.S.A., 1953 Compilation authorize the Bureau of 
Revenue or its agents or auditors to examine the business records of a taxpayer for 
purposes of establishing tax liability or determining the correctness of a return. This 
authority is unlimited in Sections 72-16-34 and 72-17-21 except that the Bureau of 
Revenue may not audit the same period eighteen months after an audit approval has 
issued without notifying the taxpayer of an extension of time within that eighteen month 
period. The Bureau of Revenue can examine the business records of a taxpayer as far 
back in time as it is authorized to establish liability. In practical effect the Bureau of 
Revenue is implicitly limited in examining the business records of a taxpayer only by the 
statutes of limitations applicable to the School Tax and Compensating Tax Acts. 
Sections 72-7-35 and 72-21-25, N.M.S.A., 1953 Compilation. The statutes of limitations 
for both the School Tax and Compensating Tax Acts are both longer than three years.  

Sections 72-16-33 and 72-17-20, N.M.S.A., 1953 Compilation do not limit the right of 
the Bureau of Revenue to examine the business records of a taxpayer. These sections 
provide an affirmative duty on the taxpayers to maintain his business records for three 
years. The correlative of this duty is the right of the state to prosecute the taxpayer 
under 72-16-40, N.M.S.A., 1953 Compilation, for breach of the duty. The taxpayer's duty 
to maintain records for three years does not directly or indirectly affect the right of the 
Bureau of Revenue to examine available business records of the taxpayer. To the 



 

 

extent that this opinion differs with Attorney General's Opinion No. 57-114 dated May 
28, 1957, the latter is overruled.  


