
 

 

Opinion No. 65-37  

February 26, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: Honorable Alex G. Martinez, State Representative, Santa Fe County, District No. 2, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

House Bill No. 259 proposes that a tax not to exceed four mills may be levied on 
property, in certain counties, for the purpose of providing an indigent fund. In view of 
Article VIII, Section 2 of the Constitution of New Mexico, can the vote on the 
assessment be limited to qualified electors who own real estate within a given county?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*63} ANALYSIS  

Article VIII, Section 2 of the New Mexico Constitution which sets property tax limits and 
exceptions provides, in pertinent part, as follows:  

"but laws may be passed authorizing additional taxes to be levied outside of such 
limitation when approved by at least a majority of the electors of the taxing district 
voting on such proposition. . . ."  

The emphasized language is clear and unambiguous. It says a majority of the electors 
of the taxing district must approve a proposition such as provided for in House Bill No. 
259.  

Section 15-48-13 N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which provides for an election on a 
special tax levy to carry out the purpose set out in Sections 15-48-12 and 15-48-12.1 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that the question will be submitted to the 
qualified electors of the county seeking to increase the tax levy. Attorney General 
Opinion No. 6492 ruled that Section 15-48-13, supra, did not limit the elections to only 
those people who have paid property taxes and veterans. In addition, the opinion 
contained the following language:  



 

 

"Indeed we are of the opinion that Article VII, Section 2 of the New Mexico Constitution 
would preclude the Legislature from limiting persons entitled to vote on such special 
levy to those who own or pay property taxes."  

There is no reason at this time to change this opinion. Therefore, as noted above the 
answer to your question is no.  


