
 

 

Opinion No. 65-240  

December 15, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General James V. Noble, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Molly O. Rivera, City Clerk of Taos, Bedford Avenue Taos, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Under the New Mexico Municipal Code, if a municipality retains an attorney on a 
monthly fee basis may it pay an additional fee for representation in unanticipated 
litigation or for extraordinary services rendered for it by such attorney?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*392} ANALYSIS  

Under Section 14-9-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) elective officers of a 
municipality having a mayor-council form of government are the mayor, the members of 
the council and the municipal judge. If the municipality has a commission-manager form 
of government, the elective officers are the five commissioners and a municipal judge. 
Under the provisions of Section 14-11-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, it is provided that 
the governing body of each municipality shall provide for the office of clerk, treasurer 
and police officer and may also provide for the office of an attorney. Section C 
provides:  

"The governing body may provide for deputy appointed officials who may exercise the 
powers granted the appointed officials." (Emphasis added)  

In connection with your question, it is assumed that no merit system has been adopted 
which would affect the question now presented. Such being the case, the contract of 
employment would govern the situation and in the absence of specific agreement the 
retaining fee being paid to the appointed city attorney, as an official of the city, would 
cover the normal duties pertaining to the city attorney's office and contemplated by the 
parties, i.e., the governing body, the mayor and the city attorney.  

Under the facts presented to us the appointed city attorney receives a monthly retainer 
fee of $ 100.00. The amount must be looked to in determining the contemplated duties 



 

 

and the normal duties expected of a city attorney. Such duties based upon the retainer 
fees here being paid would normally consist, in the absence of specific agreement, of 
attendance at all meetings of the city council and a reasonable amount of advice to the 
various city officials affecting the ordinary and every day administration of the city 
government. Additionally, the city attorney would be committed to refuse to handle any 
case or matter against the city. In the absence of express agreement, suits against or 
for the city or for or against officials in their official capacity would not be 
contemplated as a portion of the retainer agreement unless expressly agreed upon. 
Similarly, other extraordinary situations involving the expenditure of time or effort over 
and above that which would normally be expected for the amount of the retainer fee 
would be the subject of negotiation between the governing body of the city and the 
municipal attorney. An agreement should be reached before expecting the municipal 
attorney to proceed upon such efforts. However, the city attorney should not permit the 
municipality to be prejudiced by his failure to enter into prompt negotiations with the city 
governing body and to advise the city governing body of the fact that the matter should 
be negotiated. {*393} Once agreement has been reached between the city governing 
body concerning the value of the extraordinary services and the manner in which they 
are to be computed, if other than a flat fee basis, the city would have authority under 
Section 14-17-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), to pay the city attorney the agreed 
upon amount. The same Section likewise contains the authority for a municipality to 
enter into contracts.  

Inasmuch as the extraordinary duties the municipal attorney is called upon to perform 
are outside the normal duties for which he is being compensated and which he agreed 
to perform, the provisions of 14-9-4, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) concerning 
increase or decrease of compensation of municipal officers do not prevent an 
agreement as to compensation for such extraordinary services.  

Nothing in the foregoing opinion should be taken to hold that a municipality may not, at 
the time a retainer fee or other fee is agreed upon, agree with the municipal attorney 
that he is to perform all or any part of the legal services for the municipality without 
compensation for such extraordinary services agreed upon to be so rendered.  


