
 

 

Opinion No. 65-33  

February 24, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Cayetano Sanchez, Probate Judge, McKinley County, 3406 Church Rock, 
Gallup, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May an individual who is serving as a probate judge be appointed to the office of 
justice of the peace and exercise the duties thereof simultaneously?  

2. Must that person be a resident of the precinct to which he is appointed justice of the 
peace?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*58} ANALYSIS  

Attorney General Opinion No. 4555 dated August 1, 1944, provides the answer to your 
question No. 1 above, since it was concluded therein that the offices of probate judge 
and justice of the peace are not incompatible. We adhere to this previous ruling and in 
addition call to your attention Section 5-3-40, N.M.S.A., 1953 Compilation which 
provides as follows:  

"5-3-40. Permanent abandonment of office, what constitutes. -- Any incumbent of any 
public office or employment of the state of New Mexico, or of any of its departments, 
agencies, counties, municipalities or political subdivisions whatsoever, who shall accept 
any public office or employment, whether within or without the state, other than service 
in the armed forces of the United States of America, for which a salary or compensation 
is authorized, or who shall accept private employment for compensation and who by 
reason of such other public office or employment or private employment shall fail for a 
period of thirty successive days or more to devote his time to the usual and normal 
extent during ordinary working hours to the performance of the duties of such public 



 

 

office and employment, shall be deemed to have resigned from and to have 
permanently abandoned his public office and employment."  

Section 5-3-42, N.M.S.A., 1953 Compilation defines incompatible office with reference 
to the above quoted statute, and Section 5-3-43, N.M.S.A., 1953 Compilation is the 
applicable penalty provision.  

Your second question relates merely to the qualifications for holding public office 
prescribed by our state constitution. Article VII, Section 2, New Mexico Constitution 
provides in part that:  

"Every citizen of the United States who is a legal resident of the state and is a qualified 
elector therein, shall be qualified to hold any public office in the state except as 
otherwise provided in this Constitution.. . ." (Emphasis supplied).  

To be a "qualified elector" in New Mexico a person must meet the qualifications 
prescribed in Article VII, Section 1, New Mexico Constitution, as follows:  

"Every . . . citizen of the United States, who is over the age of twenty-one years, and 
has resided in New Mexico twelve months, in the county ninety days, and in the 
precinct in which he offers to vote thirty days, next preceding the election, except 
idiots, insane persons, persons convicted of a felonious or infamous crime unless 
restored to political rights, . . . shall be qualified to vote at all elections for public officers 
. . ." (Emphasis supplied).  

Without regard to the above, Article V, Section 13, New Mexico Constitution, (P.S.) 
firmly establishes that a justice of the peace must be a resident of the precinct for which 
he is elected or appointed, as follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed. The legislature is authorized to 
enact laws permitting division of counties of this state into county commission districts. 
The legislature may in its discretion provide that elective county commissioners reside 
in their respective county commission districts." (As Amended November 6, 1960). 
(Emphasis supplied.)  

In Territory ex rel. Welter v. Witt, 16 N.M. 335, 117 P. 860, it was held that justices of 
the peace are recognized as precinct officers therefore there is no question that {*59} 
they are subject to the provisions of the above Section 13 requiring them to be residents 
of the political subdivisions, i.e., the county and precinct, to which they are elected or 
appointed.  


